Zenélő doboz vagy tésztanyújtó?

A feladat meglehetősen összetett, még bizonyos gépekre is szükség van hozzá…

Zenélő doboz vagy tésztanyújtó?

A feladat meglehetősen összetett, még bizonyos gépekre is szükség van hozzá…

Receptek

MINESTRONE LEVES HÁZI PESTOVAL ÉS TORTELLINIVEL

A tortellinihez a lisztet a tojásokkal és egy kis sóval összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, amíg ruganyos nem lesz (akár 10 perc), majd felhasználásig, legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
A töltelékhez a hozzávalókat összedolgozzuk. A tésztát hosszú csíkra kinyújtjuk, majd négyzetekre osztjuk és feldaraboljuk.
A töltelékből kis halmokat teszünk egyesével a négyzetek közepére, megkenjük a széleit tojással és ketté hajtjuk, hogy háromszöget kapjunk. A levegőt kinyomkodjuk, a széleket lezárjuk, majd összecsippentjük a végeit, hogy tortellini formát kapjunk. A levesbe szórjuk és készre főzzük.
A leveshez egy nagy lábosban felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a felszeletelt pancettát és lepirítjuk, hogy a zsírját kiengedje.
Rádobjuk a hagymát, sárgarépát, zellert, a fokhagymát és 10 percen keresztül izzasztjuk, amíg teljesen összeesik. Hozzáadjuk a paradicsompürét és lepirítjuk.
Felöntjük a borral, hagyjuk, hogy elfőjön az alkohol és beletesszük a parmezán héját, a feldarabolt zöldbabbal és a paradicsomkonzervvel.
Sózzuk, borsozzuk és felöntjük a víz felével. Lefedjük. Amikor a zöldbab félig megfőtt, beletesszük a cukkinit és félpuhára főzzük, ha túl sűrű, vízzel higítjuk.
A tortelliniket ezen a ponton adjuk a leveshez és főzzük őket készre.
A fehérbabot és a spenótot csak a legvégén tesszük bele, és épp csak addig főzzük, amíg a spenót összeesik. Forrón tálaljuk, pesztót és frissen reszelt parmezánt teszünk minden tányérba.
A pesztóhoz a diót száraz serpenyőben lepirítjuk, majd kiszedjük és hagyjuk lehűlni. A tobbi hozzávalóval együtt késes robotgépbe tesszük és finomra aprítjuk, közben adagoljuk hozzá az olívaolajat is. Ha kész, félretesszük.

A leveshez:
1 db sárgarépa nagylyukú reszelőn lereszelve
3 szál zellerszár apróra vágva
1 db nagy fej hagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 evőkanál olívaolaj
15 dkg pancetta vagy más húsos füstölt szalonna 
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 dl száraz fehér bor
5 cm-es parmezán héj
0,5 kg zöldbab megpucolva, 2-3 cm-es darabokra vágva
1 db cukkini 1 cm-es kockákra vágva
2 db paradicsomkonzerv (egész paradicsommal)
frissen őrölt bors
25 dkg főtt fehérbab (vagy konzerv)
20 dkg spenót
kb. 1,5 liter víz
tálaláshoz pesto és frissen reszelt parmezán
A pesztóhoz:
5 dkg friss bazsalikom
3 dkg dió
2 dkg frissen reszelt parmezán
kb. ½ dl extra szűz olívaolaj
0,5 teáskanál
A tortellinihez:
25 dkg liszt
2 db tojás
1/2 teáskanál
A töltelékhez:
25 dkg ricotta
2 dkg frissen reszelt parmezán
10 dkg kinyomkodott spenót
1 db tojás a kenéshez
A leveshez:
1 db sárgarépa nagylyukú reszelőn lereszelve
3 szál zellerszár apróra vágva
1 db nagy fej hagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 evőkanál olívaolaj
15 dkg pancetta vagy más húsos füstölt szalonna 
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 dl száraz fehér bor
5 cm-es parmezán héj
0,5 kg zöldbab megpucolva, 2-3 cm-es darabokra vágva
1 db cukkini 1 cm-es kockákra vágva
2 db paradicsomkonzerv (egész paradicsommal)
frissen őrölt bors
25 dkg főtt fehérbab (vagy konzerv)
20 dkg spenót
kb. 1,5 liter víz
tálaláshoz pesto és frissen reszelt parmezán
A pesztóhoz:
5 dkg friss bazsalikom
3 dkg dió
2 dkg frissen reszelt parmezán
kb. ½ dl extra szűz olívaolaj
0,5 teáskanál
A tortellinihez:
25 dkg liszt
2 db tojás
1/2 teáskanál
A töltelékhez:
25 dkg ricotta
2 dkg frissen reszelt parmezán
10 dkg kinyomkodott spenót
1 db tojás a kenéshez

A tortellinihez a lisztet a tojásokkal és egy kis sóval összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, amíg ruganyos nem lesz (akár 10 perc), majd felhasználásig, legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
A töltelékhez a hozzávalókat összedolgozzuk. A tésztát hosszú csíkra kinyújtjuk, majd négyzetekre osztjuk és feldaraboljuk.
A töltelékből kis halmokat teszünk egyesével a négyzetek közepére, megkenjük a széleit tojással és ketté hajtjuk, hogy háromszöget kapjunk. A levegőt kinyomkodjuk, a széleket lezárjuk, majd összecsippentjük a végeit, hogy tortellini formát kapjunk. A levesbe szórjuk és készre főzzük.
A leveshez egy nagy lábosban felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a felszeletelt pancettát és lepirítjuk, hogy a zsírját kiengedje.
Rádobjuk a hagymát, sárgarépát, zellert, a fokhagymát és 10 percen keresztül izzasztjuk, amíg teljesen összeesik. Hozzáadjuk a paradicsompürét és lepirítjuk.
Felöntjük a borral, hagyjuk, hogy elfőjön az alkohol és beletesszük a parmezán héját, a feldarabolt zöldbabbal és a paradicsomkonzervvel.
Sózzuk, borsozzuk és felöntjük a víz felével. Lefedjük. Amikor a zöldbab félig megfőtt, beletesszük a cukkinit és félpuhára főzzük, ha túl sűrű, vízzel higítjuk.
A tortelliniket ezen a ponton adjuk a leveshez és főzzük őket készre.
A fehérbabot és a spenótot csak a legvégén tesszük bele, és épp csak addig főzzük, amíg a spenót összeesik. Forrón tálaljuk, pesztót és frissen reszelt parmezánt teszünk minden tányérba.
A pesztóhoz a diót száraz serpenyőben lepirítjuk, majd kiszedjük és hagyjuk lehűlni. A tobbi hozzávalóval együtt késes robotgépbe tesszük és finomra aprítjuk, közben adagoljuk hozzá az olívaolajat is. Ha kész, félretesszük.

Extrák

Piríts Rám! – Csillagvirágszálam

A becézgetés mellett elkél a hasznos tanács is.

Piríts Rám! – Próbáld a kettőt egyszerre!

Sajátos megoldás a turmixolásra…

Piríts Rám! – Kézügyesség

Hoppá, a végén kiderül, hogy a műsorban tanultakat otthon is lehet alkalmazni…

Piríts Rám! – „Egyem a szíved, azt sem tudom, melyik az aprítógép!”

Zsuzsi feszülten figyeli párja konyhaművészetét, az óra pedig ketyeg…

Piríts Rám! – Milyen nyelven beszélsz?

A jó munkához elengedhetetlen lenne az alapanyagok alapos ismerete.

Piríts Rám! – Vedd ki, csináld, folytasd!

Péternek fel kell kötnie a nadrágot, ha követni szeretné az utasításokat…

Piríts Rám! – Mi az a ricotta?!

Bele kell húzni, de ehhez nem mindegy, mihez nyúlunk.

Epizódban szereplő párosok

Hadas Kriszta
Balassa János

Hadas Kriszta újságíró, főszerkesztő, műsorvezető, riporter. 2015-től a Jön a baba Hadas Krisztával című dokureality-sorozat főszerkesztője és műsorvezetője. Balassa János az InConcert tulajdonosa, akinek a Caramel brandet köszönhetjük.

Laky Zsuzsanna
Dietz Gusztáv

Laky Zsuzsi volt szépségkirálynő. Ő a második magyar, aki elnyerte a Miss Európa címet. Guszti volt ketrecharcos bajnok. Megnyerték a „Legbátrabb páros” című műsort.

Somfai Péter
Somfai Kriszti

Somfai Péter Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, olimpiai bronzérmes magyar párbajtőrvívó, vívó szakedző, brand manager. Kriszti erőnléti és vívás utánpótlás edző.

Tóth Tímea
dr. Kozma László

Tóth Tímea volt magyar válogatott női kézilabdázó. Válogatottban olimpiai 4. és 5. helyezést is elért már. Jelenleg is kézilabda edzőként tevékenykedik és a Sport Tv állandó szakértője. László jogász és kézilabdázó.