Villámfeladat és szuflé-hadművelet

A versenyzőknek ezúttal egy sajtos finomságot kell készíteniük, de vajon menni fog?

Villámfeladat és szuflé-hadművelet

A versenyzőknek ezúttal egy sajtos finomságot kell készíteniük, de vajon menni fog?

Receptek

SAJTSZUFLÉ MUSTÁRMÁRTÁSSAL ÉS VAJBAN PIRULT PIRÍTÓSSAL

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
4 db szufléformát kivajazunk és megszórunk reszelt parmezán sajttal. A formák peremén 1 cm vastagságban végighúzzuk az ujjunkat. Az előkészített formákat a hűtőbe tesszük.
Egy lábasban felolvasztunk 3 evőkanál vajat, hozzáadjuk a lisztet és kicsit lepirítjuk, de nem hagyjuk megbarnulni. Folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a tejet és csomómentesre keverjük.
Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve felforraljuk és sűrűre főzzük. Sóval, borssal ízesítjük. Lehúzzunk a tűzről, egy kicsit hagyjuk elhűlni, majd hozzákeverjük a mustárt, a csilit és a tojások sárgáját. Simára keverjük.
A tojásfehérjét egy csipet sóval könnyű habbá verjük, majd a hab egyharmadát a besamelhez keverjük, hogy fellazítsuk.Hozzáadjuk a reszelt sajtot.
A maradék tojásfehérjét is beleforgatjuk, ügyelve, hogy ne törjük össze a habot.
Az előkészített formákat kivesszük a hűtőből, elosztjuk benne a sajtos masszát, ügyelve, hogy a peremen ne töltsük túl!
Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A sütőből kivéve azonnal fogyasztjuk.
Egy serpenyőben felolvasztunk 2 evőkanál vajat, ráteszünk 2 szelet kenyeret és 2-3-szor megforgatva aranybarnára pirítjuk. A kenyereket félretesszük.
A serpenyőbe tesszük a mártáshoz a finomra aprított mogyoróhagymát, puhára pároljuk, majd felöntjük a borral. Beforraljuk a felére, hozzáadjuk a mustárt és a tejszínt és sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ha kell. A finomra aprított metélőhagymát csak a végén adjuk hozzá.

A szufléhoz
1 evőkanál reszelt paremezán sajt
45 g vaj a forma kikenéséhez
30 g liszt
2,5 dl tej
½ teáskanál
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál dijoni mustár
1 csipet cayenne csili
4 db tojássárgája
5 db tojásfehérje
10 dkg érett sajt (gouda)
A mustármártáshoz:
1 evőkanál vaj
½ mogyoróhagyma
3 evőkanál száraz fehér bor
1 dl habtejszín
1 evőkanál magos mustár
1 evőkanál metélőhagyma
A pirítóshoz:
2 szelet kovászos kenyér
1 evőkanál vaj
A szufléhoz
1 evőkanál reszelt paremezán sajt
45 g vaj a forma kikenéséhez
30 g liszt
2,5 dl tej
½ teáskanál
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál dijoni mustár
1 csipet cayenne csili
4 db tojássárgája
5 db tojásfehérje
10 dkg érett sajt (gouda)
A mustármártáshoz:
1 evőkanál vaj
½ mogyoróhagyma
3 evőkanál száraz fehér bor
1 dl habtejszín
1 evőkanál magos mustár
1 evőkanál metélőhagyma
A pirítóshoz:
2 szelet kovászos kenyér
1 evőkanál vaj

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
4 db szufléformát kivajazunk és megszórunk reszelt parmezán sajttal. A formák peremén 1 cm vastagságban végighúzzuk az ujjunkat. Az előkészített formákat a hűtőbe tesszük.
Egy lábasban felolvasztunk 3 evőkanál vajat, hozzáadjuk a lisztet és kicsit lepirítjuk, de nem hagyjuk megbarnulni. Folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a tejet és csomómentesre keverjük.
Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve felforraljuk és sűrűre főzzük. Sóval, borssal ízesítjük. Lehúzzunk a tűzről, egy kicsit hagyjuk elhűlni, majd hozzákeverjük a mustárt, a csilit és a tojások sárgáját. Simára keverjük.
A tojásfehérjét egy csipet sóval könnyű habbá verjük, majd a hab egyharmadát a besamelhez keverjük, hogy fellazítsuk.Hozzáadjuk a reszelt sajtot.
A maradék tojásfehérjét is beleforgatjuk, ügyelve, hogy ne törjük össze a habot.
Az előkészített formákat kivesszük a hűtőből, elosztjuk benne a sajtos masszát, ügyelve, hogy a peremen ne töltsük túl!
Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A sütőből kivéve azonnal fogyasztjuk.
Egy serpenyőben felolvasztunk 2 evőkanál vajat, ráteszünk 2 szelet kenyeret és 2-3-szor megforgatva aranybarnára pirítjuk. A kenyereket félretesszük.
A serpenyőbe tesszük a mártáshoz a finomra aprított mogyoróhagymát, puhára pároljuk, majd felöntjük a borral. Beforraljuk a felére, hozzáadjuk a mustárt és a tejszínt és sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, ha kell. A finomra aprított metélőhagymát csak a végén adjuk hozzá.

AMERIKAI PALACSINTA

Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy másik tálban összekeverjük a tojássárgáját az íróval és az olvasztott vajjal, a tojásfehérjét pedig lágy habbá verjük.
A lisztes keverékkel összedolgozzuk az írós keveréket, majd összeforgatjuk a habbal.
Palacsintasütő serpenyőben fél merőkanálnyi adagokból könnyű palacsintákat sütünk, mindegyik alá kevés vajat vagy olajat teszünk. Amikor mindkét oldalán megsült, tányérra szedjük és 40 fokra előmelegített sütőben fogyasztásig melegen tartjuk. Juharsziruppal tálaljuk.

25 dkg liszt
2 evőkanál cukor
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
3/4 teáskanál
2 db tojás
6 dl író
4 evőkanál vaj
25 dkg liszt
2 evőkanál cukor
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
3/4 teáskanál
2 db tojás
6 dl író
4 evőkanál vaj

Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy másik tálban összekeverjük a tojássárgáját az íróval és az olvasztott vajjal, a tojásfehérjét pedig lágy habbá verjük.
A lisztes keverékkel összedolgozzuk az írós keveréket, majd összeforgatjuk a habbal.
Palacsintasütő serpenyőben fél merőkanálnyi adagokból könnyű palacsintákat sütünk, mindegyik alá kevés vajat vagy olajat teszünk. Amikor mindkét oldalán megsült, tányérra szedjük és 40 fokra előmelegített sütőben fogyasztásig melegen tartjuk. Juharsziruppal tálaljuk.

Extrák

Piríts Rám! – Hagyjuk akkor…

Most akkor jó az a szuflé vagy nem jó?

Piríts Rám! – Az egyik is elég!

Hoppá! Egy háztartási gép is tud meglepetést okozni…

Piríts Rám! – Följött!

Ez a szuflé valami elképesztő!

KIMARADT JELENET: A szuflé széle

A fiúknak jól esik a törődés és néhány dicsérő szó.

KIMARADT JELENET: Rábaközi Andreáék és a kabalapalacsinta

Zsolt érdekes formát rittyentett, de párjának nagyon tetszett a különleges darab.

KIMARADT JELENET: Rudi és Olivér traccspartija

Palacsintasütés közben marad idő egy kis csevegésre is.

KIMARADT JELENET: Palacsintaszámlálás

Jöjjenek a számok!

KIMARADT JELENET: Palacsintaszámlálás újratöltve

Dórának nem kell szőrösszívűnek lennie.

Epizódban szereplő párosok

Dombi Rudolf
Kondor Noémi

Dombi Rudolf magyar olimpiai és Európa-bajnok kajakozó. Elismerései közt szerepel az „Év magyar kajakozója” és a „Magyar kajaksport örökös bajnoka”. A 2019-es Exatlon című sportreality Bajnok csapatának egyik meghatározó és oszlopos tagja volt. Párja, Noémi jogászként dolgozik.

 

Dávid Kornél
Dávid-Azari Fruzsina

Dávid Kornél 127-szeres válogatott magyar kosárlabdázó. Az észak-amerikai profi kosárlabda-liga történetének eddigi egyetlen magyar játékosa.  A korszak egyik legmeghatározóbb csapatában, a Chicago Bullsban két idényen át szerepelt. Fruzsina szintén sportoló, az MTK-Budapest jobbszélsője.

Berkes Olivér
Nagy Eszter

Berkes Olivér énekes, dalszerző, szövegíró. Magyarország a The Voice tehetségkutatóban figyelt fel rá, ezután A Dal 2016 és 2017-ben láthattuk őt döntősként. Számos a mai trendekhez igazodó zenei projecthez fűződik a neve, melyek más előadókkal közreműködve készültek. Kedvese Eszter sminkesként dolgozik.

Rábaközi Andrea
Versitz Zsolt

Rábaközi Andrea nyugdíjas manöken. Pályája során bejárta a világot. Hazai és nemzetközi divatbemutatókon egyaránt dolgozott. 12 évig volt aktívan a divatszakmában. 2014 óta manökeniskolában tanít. Párja Versitz Zsolt vállalkozó.