Óriási az izgalom, már csak egy lépés a győzelem!
Óriási az izgalom, már csak egy lépés a győzelem!
Receptek
HAGYMÁS ROSTÉLYOS KROKETTEL, MENZÁS PISKÓTA CSOKIÖNTETTEL
A hagymás rostélyoshoz a vöröshagymákat megpucoljuk, majd fél centi vastag szeletekre vágjuk, karikáira szedjük és megforgatjuk a lisztben. 180 fokos olajban aranybarnára sütjük. Majd tálalásig 130 fokos sütőbe tesszük száradni, hogy ropogós maradjon.
A hússzeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és 2 evőkanál olajon, forró serpenyőben 30 másodpercenként forgatva médiumra sütjük. Ezután a hagyma mellé tesszük a húsokat, a 130 fokos sütőbe, 7-8 percre.
A serpenyőbe, amiben a hús sült, beleöntjük a fehérbort, és feloldjuk benne a letapadt sült részeket, pár percig forraljuk, és a serpenyő folyamatos mozgatása közben beledobjuk és felolvasztjuk benne a hideg vajat. Hozzáadjuk a mustárt, majd ha felforrt, kész is a mártás.
A kroketthez megpucoljuk és egyforma kockára vágjuk a burgonyát, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, krumplinyomóval összetörjük és hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat kissé felverjük, a krumplihoz adjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és fokozatosan adagolva a tejet is. Sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a petrezselmyet, és simára keverjük a masszát. Ha túl lágy, keverünk még bele egy kevés lisztet. 10 percig pihentetjük. Közben felmelegítjük az olajat és kanállal beleszaggatva aranybarnára sütjük a kroketteket.
A piskótához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, majd óvatosan belekeverjük a sárgájákat, a vizet, majd a sóval és sütőporral elkevert lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A csokiöntethez a hozzávalóikat csomómentesre keverjük, majd egy kis lábasban összemelegítjük. A kihűlt piskótát kockákra vágjuk, és az öntettel leöntve tálaljuk.
Hagymás rostélyos: | |
3 szelet | rostélyos |
800 g | vöröshagyma |
4 evőkanál | liszt |
só,bors | |
olaj | |
100 ml | száraz fehérbor |
20 g | hideg vaj |
3 evőkanál | mustár |
A kroketthez: | |
50 dkg | krumpli |
20 dkg | liszt |
2 db | tojás |
0,5 dl | tej |
só, frissen őrölt bors | |
2 evőkanál | finomra aprított petrezselyem |
Olaj a sütéshez | |
Menzás piskóta csokiöntettel: | |
20 x 25 cm-es tepsihez | |
5 db | tojás |
5 evőkanál | víz |
120 g | cukor |
150 g | liszt |
1 csipet | só |
5 g | sütőpor |
A csokiöntethez: | |
60 g | vaj |
50 ml | víz |
25 g | kakaópor |
60 g | porcukor |
Hagymás rostélyos: | |
3 szelet | rostélyos |
800 g | vöröshagyma |
4 evőkanál | liszt |
só,bors | |
olaj | |
100 ml | száraz fehérbor |
20 g | hideg vaj |
3 evőkanál | mustár |
A kroketthez: | |
50 dkg | krumpli |
20 dkg | liszt |
2 db | tojás |
0,5 dl | tej |
só, frissen őrölt bors | |
2 evőkanál | finomra aprított petrezselyem |
Olaj a sütéshez | |
Menzás piskóta csokiöntettel: | |
20 x 25 cm-es tepsihez | |
5 db | tojás |
5 evőkanál | víz |
120 g | cukor |
150 g | liszt |
1 csipet | só |
5 g | sütőpor |
A csokiöntethez: | |
60 g | vaj |
50 ml | víz |
25 g | kakaópor |
60 g | porcukor |
A hagymás rostélyoshoz a vöröshagymákat megpucoljuk, majd fél centi vastag szeletekre vágjuk, karikáira szedjük és megforgatjuk a lisztben. 180 fokos olajban aranybarnára sütjük. Majd tálalásig 130 fokos sütőbe tesszük száradni, hogy ropogós maradjon.
A hússzeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, és 2 evőkanál olajon, forró serpenyőben 30 másodpercenként forgatva médiumra sütjük. Ezután a hagyma mellé tesszük a húsokat, a 130 fokos sütőbe, 7-8 percre.
A serpenyőbe, amiben a hús sült, beleöntjük a fehérbort, és feloldjuk benne a letapadt sült részeket, pár percig forraljuk, és a serpenyő folyamatos mozgatása közben beledobjuk és felolvasztjuk benne a hideg vajat. Hozzáadjuk a mustárt, majd ha felforrt, kész is a mártás.
A kroketthez megpucoljuk és egyforma kockára vágjuk a burgonyát, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, krumplinyomóval összetörjük és hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat kissé felverjük, a krumplihoz adjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és fokozatosan adagolva a tejet is. Sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a petrezselmyet, és simára keverjük a masszát. Ha túl lágy, keverünk még bele egy kevés lisztet. 10 percig pihentetjük. Közben felmelegítjük az olajat és kanállal beleszaggatva aranybarnára sütjük a kroketteket.
A piskótához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, majd óvatosan belekeverjük a sárgájákat, a vizet, majd a sóval és sütőporral elkevert lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A csokiöntethez a hozzávalóikat csomómentesre keverjük, majd egy kis lábasban összemelegítjük. A kihűlt piskótát kockákra vágjuk, és az öntettel leöntve tálaljuk.
Extrák
Epizódban szereplő párosok
Kollányi Zsuzsanna
Abelovszki Attila
Kollányi Zsuzsanna művésznevén Colony, magyar énekesnő, vokalista. A 2008-ban alakult StereoTone partyzenekarnak hat évig volt az énekese. Az első komolyabb megjelenése a 2011-es X-Faktor volt, ahol a legjobb 50-ig jutott. Vokalistaként dolgozott már együtt a Király testvérekkel, Radics Gigivel, Bereczki Zolival, Wolf Katival. Az igazi áttörést a Majkával közösen előadott Elég lesz című dal hozta meg számára. Attila gépészmérnök.
Somfai Péter
Somfai Kriszti
Somfai Péter Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, olimpiai bronzérmes magyar párbajtőrvívó, vívó szakedző, brand manager. Kriszti erőnléti és vívás utánpótlás edző.