Ennek fele sem tréfa!

A tét most már a döntőbe jutás, de vajon ki lesz a jobb?

Ennek fele sem tréfa!

A tét most már a döntőbe jutás, de vajon ki lesz a jobb?

Receptek

RISI E BISI SERPENYŐS KACSAMÁJJAL AMARETTIVEL

A petrezselyem olajhoz kikészítünk egy tál jeget és felöntjük hideg vízzel.
A petrezselymet forrásban lévő vízbe dobjuk, 1 percig főzzük és azonnal a jeges vízzel teli tálba dobjuk, így megőrizzük a színét és az ízét.
Papírtörlővel szárazra töröljük, turmixgépbe tesszük, felöntjük az olajjal és leturmixoljuk. Finom lyukú szűrőn leszűrjük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét az olajjal, rádobjuk a finomra vágott hagymát és üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a szalonnát és további 5 percig pirítjuk, ügyelve rá, hogy a hagyma ne kapjon színt. Belekeverjük a rizst, összeforgatjuk és hagyjuk a rizst is üvegesre pirulni.
Merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró alaplevet, kevergetve főzzük a rizst, majd kb. 10 perc után hozzáadjuk a zöldborsót és azzal együtt folytatjuk a főzést, kevergetést. Ezt addig csináljuk, amíg a rizs fogkeményre fő és az étel leveses állagú.
A végén hozzákeverjük a maradék vajat és a reszelt parmezánt és lefedve pár percig pihentetjük. Finomra aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Azonnal fogyasztjuk.
A kacsamájat megtisztíjuk, ha kell, feldaraboljuk, szárazra töröljük. Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt, rátesszük a májat és oldalanként 2-2 percig pirítjuk, közben borsozzuk.
Ha szépen megpirult és a közepe még kissé rózsaszín, de nem véres, levesszük a tűzről és megsózzuk, mellé dobunk egy kis darab vajat és összeforgatjuk vele. A risi e bisi tetejére helyezve tálaljuk, meglocsoljuk petrezselyem olajjal és finomra aprított petrezselyemmel megszórjuk.
Az amarettihez válaszd szét a tojásokat, tedd egy tálba a fehérjét, és egy csipet sóval verd kemény habbá. Add hozzá a cukrot, csepegtess bele kevés mandulaaromát, majd verd tovább. Apránként adagold hozzá a mandulalisztet, és óvatosan keverd addig, amíg a massza homogén nem lesz. Ügyelj arra, hogy a hab ne törjön össze.
A tésztát töltsd át habzsákba, és nyomj belőle kisebb halmokat egy sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól nagyobb távolságra. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 15 perc alatt. Tálaláskor szórd meg porcukorral.

25 dkg fagyasztott zöldborsó
½ liter csirke alaplé
20 g vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 kisebb hagyma
10 dkg húsos szalonna
25 dkg rizottó rizs
50 g parmezán
1 csokor petrezselyem
50 dkg pecsenye kacsamáj
1 evőkanál kacsazsír
1 teáskanál
½ teáskanál őrölt bors
1 teáskanál vaj
A petrezselyem olajhoz:
1 nagy csokor petrezselyem
1 dl étolaj
1 kisebb adag jégkocka
AMARETTI
12 dkg mandulaliszt (apránként adagolva, amennyit felvesz a tojáshab)
18 dkg cukor
2 db tojásfehérje
1 teáskanál mandulakivonat
1 csipet
25 dkg fagyasztott zöldborsó
½ liter csirke alaplé
20 g vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 kisebb hagyma
10 dkg húsos szalonna
25 dkg rizottó rizs
50 g parmezán
1 csokor petrezselyem
50 dkg pecsenye kacsamáj
1 evőkanál kacsazsír
1 teáskanál
½ teáskanál őrölt bors
1 teáskanál vaj
A petrezselyem olajhoz:
1 nagy csokor petrezselyem
1 dl étolaj
1 kisebb adag jégkocka
AMARETTI
12 dkg mandulaliszt (apránként adagolva, amennyit felvesz a tojáshab)
18 dkg cukor
2 db tojásfehérje
1 teáskanál mandulakivonat
1 csipet

A petrezselyem olajhoz kikészítünk egy tál jeget és felöntjük hideg vízzel.
A petrezselymet forrásban lévő vízbe dobjuk, 1 percig főzzük és azonnal a jeges vízzel teli tálba dobjuk, így megőrizzük a színét és az ízét.
Papírtörlővel szárazra töröljük, turmixgépbe tesszük, felöntjük az olajjal és leturmixoljuk. Finom lyukú szűrőn leszűrjük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét az olajjal, rádobjuk a finomra vágott hagymát és üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a szalonnát és további 5 percig pirítjuk, ügyelve rá, hogy a hagyma ne kapjon színt. Belekeverjük a rizst, összeforgatjuk és hagyjuk a rizst is üvegesre pirulni.
Merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró alaplevet, kevergetve főzzük a rizst, majd kb. 10 perc után hozzáadjuk a zöldborsót és azzal együtt folytatjuk a főzést, kevergetést. Ezt addig csináljuk, amíg a rizs fogkeményre fő és az étel leveses állagú.
A végén hozzákeverjük a maradék vajat és a reszelt parmezánt és lefedve pár percig pihentetjük. Finomra aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Azonnal fogyasztjuk.
A kacsamájat megtisztíjuk, ha kell, feldaraboljuk, szárazra töröljük. Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt, rátesszük a májat és oldalanként 2-2 percig pirítjuk, közben borsozzuk.
Ha szépen megpirult és a közepe még kissé rózsaszín, de nem véres, levesszük a tűzről és megsózzuk, mellé dobunk egy kis darab vajat és összeforgatjuk vele. A risi e bisi tetejére helyezve tálaljuk, meglocsoljuk petrezselyem olajjal és finomra aprított petrezselyemmel megszórjuk.
Az amarettihez válaszd szét a tojásokat, tedd egy tálba a fehérjét, és egy csipet sóval verd kemény habbá. Add hozzá a cukrot, csepegtess bele kevés mandulaaromát, majd verd tovább. Apránként adagold hozzá a mandulalisztet, és óvatosan keverd addig, amíg a massza homogén nem lesz. Ügyelj arra, hogy a hab ne törjön össze.
A tésztát töltsd át habzsákba, és nyomj belőle kisebb halmokat egy sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól nagyobb távolságra. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 15 perc alatt. Tálaláskor szórd meg porcukorral.

Extrák

Piríts Rám! – Finomra! Egyszer már elmondtam!

Dombi Rudi és párja közösen drukkolnak az aprítógépnek.

Piríts Rám! – Csináld akkor, amit mondok!

„Kezdesz sok lenni egy kicsit”

Piríts Rám! – Nyomd meg a gombot!

„A visítást be lehet fejezni!”

Piríts Rám! – RISI E BISI SERPENYŐS KACSAMÁJJAL AMARETTIVEL

Referenciafőzés a 9. epizódból

KIMARADT JELENET: Sanyi és a sütőpapír

Különleges tépési technika Bárdosi-módra

KIMARADT JELENET: A konyharuha

Sanyi nem akarja túlbonyolítani a dolgokat…

KIMARADT JELENET: Ne kincsem-bogarazz!

Sanyi nem értékeli a becézgetést, inkább a főzéssel haladna.

KIMARADT JELENET: Ne tátsd a szemed!

A kezed járjon, ne a szemed!

Epizódban szereplő párosok

Bárdosi Sándor
Bárdosi Ildi

Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes, junior világ- és Európa-bajnok birkózó, többszörös magyar bajnok; szumó világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok; birkózóedző. A Bárdosi Sándor Küzdősport Akadémia elnöke. Ildi edzőként dolgozik.

Dombi Rudolf
Kondor Noémi

Dombi Rudolf magyar olimpiai és Európa-bajnok kajakozó. Elismerései közt szerepel az „Év magyar kajakozója” és a „Magyar kajaksport örökös bajnoka”. A 2019-es Exatlon című sportreality Bajnok csapatának egyik meghatározó és oszlopos tagja volt. Párja, Noémi jogászként dolgozik.