Dobpergés… és a győztes…
A versengés a végéhez ért, most kiderül, melyik szerelmespárnak megy legjobban a közös főzés.
Dobpergés… és a győztes…
A versengés a végéhez ért, most kiderül, melyik szerelmespárnak megy legjobban a közös főzés.
Receptek

TOJÁSSÁRGÁJÁVAL TÖLTÖTT RAVIOLI BARNÍTOTT VAJJAL, PIRÍTOTT ZSÁLYALEVÉLLEL, ZABAGLIONE SÜLT GYÜMÖLCSÖKKEL
A tésztához a lisztet a tojásokkal összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, amíg ruganyos nem lesz (akár 10 perc), majd felhasználásig, legalább 30 percre, de maximum 8 órára, a hűtőbe tesszük pihenni.
A töltelékhez a ricottát keverőtálba tesszük, villával összetörjük. Ráreszeljük a parmezánt, hozzáadjuk a sót és a frissen reszelt szerecsendiót, összedolgozzuk, habzsákba tesszük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A vajat lábasba tesszük, felolvasztjuk és közepesen erős láng felett melegítjük. Ha felhevült, beletesszük a zsályaleveleket és ropogósra sütjük őket. A zsályát kiszedjük, a vajat tovább melegítjük, amíg dió illata lesz és kissé megbarnul, de nem ég meg. Lehúzzuk a tűzről és félretesszük.
A pihent tésztát tésztagéppel kinyújtjuk (minden fokozaton 6-1-ig). 6 db raviolit készítünk: egy adag tésztára egy akkora gyűrűt nyomunk a ricottás töltelékből, ami pont körülölel egy tojássárgáját. A közepére teszünk egy tojássárgáját, a tészta szélét megkenjük felvert tojással, majd lefedjük egy másik tésztalappal. Kinyomkodjuk a levegőt a ravioliból, megformázzuk és ezt a műveletet még ötször megismételjük. A raviolikat forrásban lévő, sós vízben kifőzzük – egyszerre 1-2 darabot, majd barnított vajjal, pirított zsályalevéllel és frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.
A desszerthez a körtéket kettévágjuk, magházukat eltávolítjuk. A mandulát és a cukrot összekeverjük, majd összedolgozzuk a puha vajjal. A keveréket a körtékbe kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25 percig sütjük, amíg a körték megpuhulnak.
A tojássárgájákat habverővel habosra keverjük a cukorral. Gőz felett, a habverővel folyamatosan verve fokozatosan adagoljuk hozzá a pezsgőt, és addig főzzük folyamatos habverés mellett, amíg kifehéredik és besűrűsödik – 7-8 perc.
Tálaláskor a zabaglionét a sült körtére kanalazzuk, szépen elrendezzük.
A tésztához: | |
50 dgk | liszt |
5 darab | tojás |
1 teáskanál | só |
A töltelékhez: | |
50 dkg | ricotta |
4 dkg | parmezán sajt |
½ teáskanál | só |
¼ teáskanál | szerecsendió frissen reszelve |
6 darab | tojássárgája |
1 egész | tojás a kenéshez |
A vajmártáshoz: | |
25 dkg | vaj |
6 vagy 8 darab | zsályalevél |
Parmezán sajt a tálaláshoz | |
Zabaglione: | |
3 darab | tojássárgája |
2 dkg | cukor |
1 dl | száraz pezsgő |
Sült körte: | |
3 darab | körte |
2 evőkanál | darált mandula |
1 evőkanál | barna cukor |
3 teáskanál | vaj |
A tésztához: | |
50 dgk | liszt |
5 darab | tojás |
1 teáskanál | só |
A töltelékhez: | |
50 dkg | ricotta |
4 dkg | parmezán sajt |
½ teáskanál | só |
¼ teáskanál | szerecsendió frissen reszelve |
6 darab | tojássárgája |
1 egész | tojás a kenéshez |
A vajmártáshoz: | |
25 dkg | vaj |
6 vagy 8 darab | zsályalevél |
Parmezán sajt a tálaláshoz | |
Zabaglione: | |
3 darab | tojássárgája |
2 dkg | cukor |
1 dl | száraz pezsgő |
Sült körte: | |
3 darab | körte |
2 evőkanál | darált mandula |
1 evőkanál | barna cukor |
3 teáskanál | vaj |
A tésztához a lisztet a tojásokkal összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, amíg ruganyos nem lesz (akár 10 perc), majd felhasználásig, legalább 30 percre, de maximum 8 órára, a hűtőbe tesszük pihenni.
A töltelékhez a ricottát keverőtálba tesszük, villával összetörjük. Ráreszeljük a parmezánt, hozzáadjuk a sót és a frissen reszelt szerecsendiót, összedolgozzuk, habzsákba tesszük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A vajat lábasba tesszük, felolvasztjuk és közepesen erős láng felett melegítjük. Ha felhevült, beletesszük a zsályaleveleket és ropogósra sütjük őket. A zsályát kiszedjük, a vajat tovább melegítjük, amíg dió illata lesz és kissé megbarnul, de nem ég meg. Lehúzzuk a tűzről és félretesszük.
A pihent tésztát tésztagéppel kinyújtjuk (minden fokozaton 6-1-ig). 6 db raviolit készítünk: egy adag tésztára egy akkora gyűrűt nyomunk a ricottás töltelékből, ami pont körülölel egy tojássárgáját. A közepére teszünk egy tojássárgáját, a tészta szélét megkenjük felvert tojással, majd lefedjük egy másik tésztalappal. Kinyomkodjuk a levegőt a ravioliból, megformázzuk és ezt a műveletet még ötször megismételjük. A raviolikat forrásban lévő, sós vízben kifőzzük – egyszerre 1-2 darabot, majd barnított vajjal, pirított zsályalevéllel és frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.
A desszerthez a körtéket kettévágjuk, magházukat eltávolítjuk. A mandulát és a cukrot összekeverjük, majd összedolgozzuk a puha vajjal. A keveréket a körtékbe kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25 percig sütjük, amíg a körték megpuhulnak.
A tojássárgájákat habverővel habosra keverjük a cukorral. Gőz felett, a habverővel folyamatosan verve fokozatosan adagoljuk hozzá a pezsgőt, és addig főzzük folyamatos habverés mellett, amíg kifehéredik és besűrűsödik – 7-8 perc.
Tálaláskor a zabaglionét a sült körtére kanalazzuk, szépen elrendezzük.
Epizódban szereplő párosok

Bárdosi Sándor
Bárdosi Ildi
Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes, junior világ- és Európa-bajnok birkózó, többszörös magyar bajnok; szumó világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok; birkózóedző. A Bárdosi Sándor Küzdősport Akadémia elnöke. Ildi edzőként dolgozik.

Lotfi Begi
Lotfi-Schadi Réka
Lotfi Begi perzsa származású elektronikus zenész, dj. Magyarország egyik legismertebb – Fonogram díjas, MTV Music Awards és Petőfi díjas- lemezlovasa és producere. Sok magyar énekes és zenész készített vele közreműködve új dalt, mert egyedi elektronikus hangzást képvisel. Réka designer, divattervező, saját márkát alapított.

Szécsi Zoltán
Szécsi-Szegedi Vanda
Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, kapus. Sokan Szecska becenevén ismerik. Megszámlálhatatlan elismerései között megkapta Eger és Budapest díszpolgára címet és megválasztották már az év magyar vízilabdázójának is. Felesége Vanda idegenvezető, tehénfarm vezető és német tanár.