Dobpergés… és a győztes…

A versengés a végéhez ért, most kiderül, melyik szerelmespárnak megy legjobban a közös főzés.

Dobpergés… és a győztes…

A versengés a végéhez ért, most kiderül, melyik szerelmespárnak megy legjobban a közös főzés.

Receptek

TOJÁSSÁRGÁJÁVAL TÖLTÖTT RAVIOLI BARNÍTOTT VAJJAL, PIRÍTOTT ZSÁLYALEVÉLLEL, ZABAGLIONE SÜLT GYÜMÖLCSÖKKEL

A tésztához a lisztet a tojásokkal összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, amíg ruganyos nem lesz (akár 10 perc), majd felhasználásig, legalább 30 percre, de maximum 8 órára, a hűtőbe tesszük pihenni.
A töltelékhez a ricottát keverőtálba tesszük, villával összetörjük. Ráreszeljük a parmezánt, hozzáadjuk a sót és a frissen reszelt szerecsendiót, összedolgozzuk, habzsákba tesszük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A vajat lábasba tesszük, felolvasztjuk és közepesen erős láng felett melegítjük. Ha felhevült, beletesszük a zsályaleveleket és ropogósra sütjük őket. A zsályát kiszedjük, a vajat tovább melegítjük, amíg dió illata lesz és kissé megbarnul, de nem ég meg. Lehúzzuk a tűzről és félretesszük.
A pihent tésztát tésztagéppel kinyújtjuk (minden fokozaton 6-1-ig). 6 db raviolit készítünk: egy adag tésztára egy akkora gyűrűt nyomunk a ricottás töltelékből, ami pont körülölel egy tojássárgáját. A közepére teszünk egy tojássárgáját, a tészta szélét megkenjük felvert tojással, majd lefedjük egy másik tésztalappal. Kinyomkodjuk a levegőt a ravioliból, megformázzuk és ezt a műveletet még ötször megismételjük. A raviolikat forrásban lévő, sós vízben kifőzzük – egyszerre 1-2 darabot, majd barnított vajjal, pirított zsályalevéllel és frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.
A desszerthez a körtéket kettévágjuk, magházukat eltávolítjuk. A mandulát és a cukrot összekeverjük, majd összedolgozzuk a puha vajjal. A keveréket a körtékbe kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25 percig sütjük, amíg a körték megpuhulnak.
A tojássárgájákat habverővel habosra keverjük a cukorral. Gőz felett, a habverővel folyamatosan verve fokozatosan adagoljuk hozzá a pezsgőt, és addig főzzük folyamatos habverés mellett, amíg kifehéredik és besűrűsödik – 7-8 perc.
Tálaláskor a zabaglionét a sült körtére kanalazzuk, szépen elrendezzük.

A tésztához:
50 dgk liszt
5 darab tojás
1 teáskanál
A töltelékhez:
50 dkg ricotta
4 dkg parmezán sajt
½ teáskanál
¼ teáskanál szerecsendió frissen reszelve
6 darab tojássárgája
1 egész tojás a kenéshez
A vajmártáshoz:
25 dkg vaj
6 vagy 8 darab zsályalevél
Parmezán sajt a tálaláshoz
Zabaglione:
3 darab tojássárgája
2 dkg cukor
1 dl száraz pezsgő
Sült körte:
3 darab körte
2 evőkanál darált mandula
1 evőkanál barna cukor
3 teáskanál vaj
A tésztához:
50 dgk liszt
5 darab tojás
1 teáskanál
A töltelékhez:
50 dkg ricotta
4 dkg parmezán sajt
½ teáskanál
¼ teáskanál szerecsendió frissen reszelve
6 darab tojássárgája
1 egész tojás a kenéshez
A vajmártáshoz:
25 dkg vaj
6 vagy 8 darab zsályalevél
Parmezán sajt a tálaláshoz
Zabaglione:
3 darab tojássárgája
2 dkg cukor
1 dl száraz pezsgő
Sült körte:
3 darab körte
2 evőkanál darált mandula
1 evőkanál barna cukor
3 teáskanál vaj

A tésztához a lisztet a tojásokkal összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, amíg ruganyos nem lesz (akár 10 perc), majd felhasználásig, legalább 30 percre, de maximum 8 órára, a hűtőbe tesszük pihenni.
A töltelékhez a ricottát keverőtálba tesszük, villával összetörjük. Ráreszeljük a parmezánt, hozzáadjuk a sót és a frissen reszelt szerecsendiót, összedolgozzuk, habzsákba tesszük és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A vajat lábasba tesszük, felolvasztjuk és közepesen erős láng felett melegítjük. Ha felhevült, beletesszük a zsályaleveleket és ropogósra sütjük őket. A zsályát kiszedjük, a vajat tovább melegítjük, amíg dió illata lesz és kissé megbarnul, de nem ég meg. Lehúzzuk a tűzről és félretesszük.
A pihent tésztát tésztagéppel kinyújtjuk (minden fokozaton 6-1-ig). 6 db raviolit készítünk: egy adag tésztára egy akkora gyűrűt nyomunk a ricottás töltelékből, ami pont körülölel egy tojássárgáját. A közepére teszünk egy tojássárgáját, a tészta szélét megkenjük felvert tojással, majd lefedjük egy másik tésztalappal. Kinyomkodjuk a levegőt a ravioliból, megformázzuk és ezt a műveletet még ötször megismételjük. A raviolikat forrásban lévő, sós vízben kifőzzük – egyszerre 1-2 darabot, majd barnított vajjal, pirított zsályalevéllel és frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.
A desszerthez a körtéket kettévágjuk, magházukat eltávolítjuk. A mandulát és a cukrot összekeverjük, majd összedolgozzuk a puha vajjal. A keveréket a körtékbe kanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25 percig sütjük, amíg a körték megpuhulnak.
A tojássárgájákat habverővel habosra keverjük a cukorral. Gőz felett, a habverővel folyamatosan verve fokozatosan adagoljuk hozzá a pezsgőt, és addig főzzük folyamatos habverés mellett, amíg kifehéredik és besűrűsödik – 7-8 perc.
Tálaláskor a zabaglionét a sült körtére kanalazzuk, szépen elrendezzük.

Extrák

Piríts Rám! – Betojsz!

Ennek aztán igazán jó illata van!

KIMARADT JELENET: Grill vagy légkeverés?

Szécsi Zoltán esete a körtékkel…

Epizódban szereplő párosok

Bárdosi Sándor
Bárdosi Ildi

Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes, junior világ- és Európa-bajnok birkózó, többszörös magyar bajnok; szumó világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok; birkózóedző. A Bárdosi Sándor Küzdősport Akadémia elnöke. Ildi edzőként dolgozik.

Lotfi Begi
Lotfi-Schadi Réka

Lotfi Begi perzsa származású elektronikus zenész, dj. Magyarország egyik legismertebb – Fonogram díjas, MTV Music Awards és Petőfi díjas- lemezlovasa és producere. Sok magyar énekes és zenész készített vele közreműködve új dalt, mert egyedi elektronikus hangzást képvisel. Réka designer, divattervező, saját márkát alapított.

Szécsi Zoltán
Szécsi-Szegedi Vanda

Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, kapus. Sokan Szecska becenevén ismerik. Megszámlálhatatlan elismerései között megkapta Eger és Budapest díszpolgára címet és megválasztották már az év magyar vízilabdázójának is. Felesége Vanda idegenvezető, tehénfarm vezető és német tanár.