A tét óriási, a feladat kemény

Vége felé közeledik a gasztropárbaj, itt már nem lehet hibázni!

A tét óriási, a feladat kemény

Vége felé közeledik a gasztropárbaj, itt már nem lehet hibázni!

Receptek

TÖLTÖTT PAPRIKA PARADICSOMOS MÁRTÁSSAL, MEGGYES-CSOKIS RÉTESFALATOKKAL

A meggybefőttet a levével együtt kis lábasba tesszük és addig forraljuk, amíg a lé teljesen elfő, a meggy szirupos lesz. Hagyjuk langyorsa hűlni, majd hozzáadjuk a durvára vágott csokoládét, az aszalt meggyet, és a finomra szeletelt mandulát és egy kevés barna cukrot.
A vajat serpenyőben felolvasztjuk, enyhén hagyjuk megbarnulni, hogy mogyoró illata legyen, majd gyorsan egy kis tálba öntjük, hogy lehűljön.
A réteslapokat megkenjük az olvasztott vajjal. Hármasával egymásra tesszük a vajjal megkent lapokat és mindegyiket 3 hosszú csíkra felvágjuk, tehát összesen 9 adagot készítünk el. A csíkok végére kanalazunk a töltelékből és háromszög alakban felhajtogatjuk a tésztát. Minden oldalát megkenjük olvasztott vajjal, majd sütőpapírral leterített tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt ropogósra sütjük a réteseket.

A paradicsomszószhoz másfél fej hagymát durvára vágunk, a maradék felet lereszeljük és félretesszük.
Egy közepes serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a durvára vágott hagymát a lereszelt zellerrel. Közepes lángon 15 percig fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Sózzuk, borsozzuk és további 3 percig pirítjuk, majd beletesszük a mazsolát, mézet, a citrom levét és az egész paradicsomokat a levével együtt. Magas lángon felforraljuk, majd közepes lángon 20 percig főzzük, amíg a paradicsom teljesen szétesik és a mártás kissé besűrűsödik.
A paprikák felső harmadát levágjuk. A paprikák csumáját kiszedjük, és egy nagy tepsire rakjuk a kalapjukkal együtt.
A töltelékhez a rizst lobogó sós vízben feltesszük főni, majd ha megfőtt, leszűrjük.
Egy nagy serpenyőben az olívaolajon az apróra vágott hagymát és 2 gerezd felszeletelt fokhagymát üvegesre párolunk, rádobjuk a finomra aprított gombát és lepirítjuk. Beledobjuk a fenyőmagot és a mazsolát, belekeverjük a rizst. Hozzáadjuk a fedarabolt paradicsomot és összeforgatjuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a cukkinit, ezt is belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és mentával.
A paprikák belsejét sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés cukorral. A tölteléket mindegyikben kb. ⅔ részig töltjük és rárakjuk a tetejüket. Az egészet meglocsoljuk olívaolajjal és sózzuk, borsozzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor meglocsoljuk a szaftjával, kevés olívaolajjal és megszórjuk aprított petrezselyemmel.

A töltött paprikához:
6 db színes kaliforniai paprika (zöld, sárga, piros vegyesen)
A töltelékhez:
½ dl olivaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 marék fenyőmag
1 marék mazsola
15 dkg rizottó rizs
1 db cukkini
20 dkg gomba
1 közepes paradicsom
só, bors
kevés frissen reszelt szerecsendió
½ csokor menta
½ csokor petrezselyem
1 teáskanál cukor
kevés olivaolaj
A paradicsomos mártáshoz:
2 evőkanál olaj
2 fej hagyma
1/4 közepes zeller nagylyukú reszelőn lereszelve
70 g sűrített paradicsom
5 dkg mazsola
0,6 dl méz
0,6 dl frissen facsart citromlé
1 db egészparadicsom konzerv
só,bors
A meggyes-csokoládés rétes falatokhoz:
5 dkg olvasztott vaj
9 db réteslap
1 üveg meggybefőtt lecsepegtetve (kb. 30 dkg)
10 dkg aszalt meggy
10 dkg étcsokoládé (55-75% kakaótartalom)
5 dkg mandula
2 evőkanál barna nádcukor
A tálaláshoz:
petrezselyem
olívaolaj
A töltött paprikához:
6 db színes kaliforniai paprika (zöld, sárga, piros vegyesen)
A töltelékhez:
½ dl olivaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 marék fenyőmag
1 marék mazsola
15 dkg rizottó rizs
1 db cukkini
20 dkg gomba
1 közepes paradicsom
só, bors
kevés frissen reszelt szerecsendió
½ csokor menta
½ csokor petrezselyem
1 teáskanál cukor
kevés olivaolaj
A paradicsomos mártáshoz:
2 evőkanál olaj
2 fej hagyma
1/4 közepes zeller nagylyukú reszelőn lereszelve
70 g sűrített paradicsom
5 dkg mazsola
0,6 dl méz
0,6 dl frissen facsart citromlé
1 db egészparadicsom konzerv
só,bors
A meggyes-csokoládés rétes falatokhoz:
5 dkg olvasztott vaj
9 db réteslap
1 üveg meggybefőtt lecsepegtetve (kb. 30 dkg)
10 dkg aszalt meggy
10 dkg étcsokoládé (55-75% kakaótartalom)
5 dkg mandula
2 evőkanál barna nádcukor
A tálaláshoz:
petrezselyem
olívaolaj

A meggybefőttet a levével együtt kis lábasba tesszük és addig forraljuk, amíg a lé teljesen elfő, a meggy szirupos lesz. Hagyjuk langyorsa hűlni, majd hozzáadjuk a durvára vágott csokoládét, az aszalt meggyet, és a finomra szeletelt mandulát és egy kevés barna cukrot.
A vajat serpenyőben felolvasztjuk, enyhén hagyjuk megbarnulni, hogy mogyoró illata legyen, majd gyorsan egy kis tálba öntjük, hogy lehűljön.
A réteslapokat megkenjük az olvasztott vajjal. Hármasával egymásra tesszük a vajjal megkent lapokat és mindegyiket 3 hosszú csíkra felvágjuk, tehát összesen 9 adagot készítünk el. A csíkok végére kanalazunk a töltelékből és háromszög alakban felhajtogatjuk a tésztát. Minden oldalát megkenjük olvasztott vajjal, majd sütőpapírral leterített tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt ropogósra sütjük a réteseket.

A paradicsomszószhoz másfél fej hagymát durvára vágunk, a maradék felet lereszeljük és félretesszük.
Egy közepes serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a durvára vágott hagymát a lereszelt zellerrel. Közepes lángon 15 percig fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Sózzuk, borsozzuk és további 3 percig pirítjuk, majd beletesszük a mazsolát, mézet, a citrom levét és az egész paradicsomokat a levével együtt. Magas lángon felforraljuk, majd közepes lángon 20 percig főzzük, amíg a paradicsom teljesen szétesik és a mártás kissé besűrűsödik.
A paprikák felső harmadát levágjuk. A paprikák csumáját kiszedjük, és egy nagy tepsire rakjuk a kalapjukkal együtt.
A töltelékhez a rizst lobogó sós vízben feltesszük főni, majd ha megfőtt, leszűrjük.
Egy nagy serpenyőben az olívaolajon az apróra vágott hagymát és 2 gerezd felszeletelt fokhagymát üvegesre párolunk, rádobjuk a finomra aprított gombát és lepirítjuk. Beledobjuk a fenyőmagot és a mazsolát, belekeverjük a rizst. Hozzáadjuk a fedarabolt paradicsomot és összeforgatjuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a cukkinit, ezt is belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és mentával.
A paprikák belsejét sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés cukorral. A tölteléket mindegyikben kb. ⅔ részig töltjük és rárakjuk a tetejüket. Az egészet meglocsoljuk olívaolajjal és sózzuk, borsozzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor meglocsoljuk a szaftjával, kevés olívaolajjal és megszórjuk aprított petrezselyemmel.

Extrák

Piríts Rám! – Ne szaladjunk ennyire előre!

Jaj, ezek a réteslapok összezavarják az embert…

Piríts Rám! – Szerelmem, erre nincs időnk!

Vajon minden megsül majd? Vészesen fogynak a percek…

Piríts Rám! – Keverd, keverd, oh yeah!

Sena kezd ellazulni, még dalra is fakad…

Piríts Rám! – Alkudozzunk!

Most akkor 210, 200 vagy 180 fokon menjen a sütő?

KIMARADT JELENET: Miért fújod a gőzt?

A felesleges tevékenységekkel csak megy az idő…

KIMARADT JELENET: Trancsírozd!

A cél szentesíti az eszközt…

KIMARADT JELENET: Jó, azt csinálom!

Reszelni vagy pucolni… nem mindegy!

KIMARADT JELENET: Most megáll az idő?

Ha egy lapot sikerült félig bekenni, annak is örülni kell.

Epizódban szereplő párosok

Sena Dagadu
Élő Márton

Sena Dagadu ghánai származású énekesnő, az ország egyik legnépszerűbb reggae-dancehall zenekarának, az Irie Maffiának énekesnője. Több szólólemezt is kiadott, egzotikus hangja miatt könnyen felismerhető. Marci zenész, zenei producer-szintén a zenekar tagja-zenei vezetője.

Csórics Balázs
Kerek Adrienn

Balázs színész, Diplomaszerzése után a Madách Színházban és a József Attila színházban szerepelt. Láthattuk a Barátok közt című sorozatban és az Apatigrisben is. Adrienn kereskedelmi vezető és táplálkozási szakértő. szerepeltek a legbátrabb párosban.