A tét óriási, a feladat kemény
Vége felé közeledik a gasztropárbaj, itt már nem lehet hibázni!
A tét óriási, a feladat kemény
Vége felé közeledik a gasztropárbaj, itt már nem lehet hibázni!
Receptek
TÖLTÖTT PAPRIKA PARADICSOMOS MÁRTÁSSAL, MEGGYES-CSOKIS RÉTESFALATOKKAL
A meggybefőttet a levével együtt kis lábasba tesszük és addig forraljuk, amíg a lé teljesen elfő, a meggy szirupos lesz. Hagyjuk langyorsa hűlni, majd hozzáadjuk a durvára vágott csokoládét, az aszalt meggyet, és a finomra szeletelt mandulát és egy kevés barna cukrot.
A vajat serpenyőben felolvasztjuk, enyhén hagyjuk megbarnulni, hogy mogyoró illata legyen, majd gyorsan egy kis tálba öntjük, hogy lehűljön.
A réteslapokat megkenjük az olvasztott vajjal. Hármasával egymásra tesszük a vajjal megkent lapokat és mindegyiket 3 hosszú csíkra felvágjuk, tehát összesen 9 adagot készítünk el. A csíkok végére kanalazunk a töltelékből és háromszög alakban felhajtogatjuk a tésztát. Minden oldalát megkenjük olvasztott vajjal, majd sütőpapírral leterített tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt ropogósra sütjük a réteseket.
A paradicsomszószhoz másfél fej hagymát durvára vágunk, a maradék felet lereszeljük és félretesszük.
Egy közepes serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a durvára vágott hagymát a lereszelt zellerrel. Közepes lángon 15 percig fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Sózzuk, borsozzuk és további 3 percig pirítjuk, majd beletesszük a mazsolát, mézet, a citrom levét és az egész paradicsomokat a levével együtt. Magas lángon felforraljuk, majd közepes lángon 20 percig főzzük, amíg a paradicsom teljesen szétesik és a mártás kissé besűrűsödik.
A paprikák felső harmadát levágjuk. A paprikák csumáját kiszedjük, és egy nagy tepsire rakjuk a kalapjukkal együtt.
A töltelékhez a rizst lobogó sós vízben feltesszük főni, majd ha megfőtt, leszűrjük.
Egy nagy serpenyőben az olívaolajon az apróra vágott hagymát és 2 gerezd felszeletelt fokhagymát üvegesre párolunk, rádobjuk a finomra aprított gombát és lepirítjuk. Beledobjuk a fenyőmagot és a mazsolát, belekeverjük a rizst. Hozzáadjuk a fedarabolt paradicsomot és összeforgatjuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a cukkinit, ezt is belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és mentával.
A paprikák belsejét sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés cukorral. A tölteléket mindegyikben kb. ⅔ részig töltjük és rárakjuk a tetejüket. Az egészet meglocsoljuk olívaolajjal és sózzuk, borsozzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor meglocsoljuk a szaftjával, kevés olívaolajjal és megszórjuk aprított petrezselyemmel.
A töltött paprikához: | |
6 db | színes kaliforniai paprika (zöld, sárga, piros vegyesen) |
A töltelékhez: | |
½ dl | olivaolaj |
1 fej | vöröshagyma |
2 gerezd | fokhagyma |
1 marék | fenyőmag |
1 marék | mazsola |
15 dkg | rizottó rizs |
1 db | cukkini |
20 dkg | gomba |
1 közepes | paradicsom |
só, bors | |
kevés frissen reszelt szerecsendió | |
½ csokor | menta |
½ csokor | petrezselyem |
1 teáskanál | cukor |
kevés olivaolaj | |
A paradicsomos mártáshoz: | |
2 evőkanál | olaj |
2 fej | hagyma |
1/4 közepes | zeller nagylyukú reszelőn lereszelve |
70 g | sűrített paradicsom |
5 dkg | mazsola |
0,6 dl | méz |
0,6 dl | frissen facsart citromlé |
1 db | egészparadicsom konzerv |
só,bors | |
A meggyes-csokoládés rétes falatokhoz: | |
5 dkg | olvasztott vaj |
9 db | réteslap |
1 üveg | meggybefőtt lecsepegtetve (kb. 30 dkg) |
10 dkg | aszalt meggy |
10 dkg | étcsokoládé (55-75% kakaótartalom) |
5 dkg | mandula |
2 evőkanál | barna nádcukor |
A tálaláshoz: | |
petrezselyem | |
olívaolaj |
A töltött paprikához: | |
6 db | színes kaliforniai paprika (zöld, sárga, piros vegyesen) |
A töltelékhez: | |
½ dl | olivaolaj |
1 fej | vöröshagyma |
2 gerezd | fokhagyma |
1 marék | fenyőmag |
1 marék | mazsola |
15 dkg | rizottó rizs |
1 db | cukkini |
20 dkg | gomba |
1 közepes | paradicsom |
só, bors | |
kevés frissen reszelt szerecsendió | |
½ csokor | menta |
½ csokor | petrezselyem |
1 teáskanál | cukor |
kevés olivaolaj | |
A paradicsomos mártáshoz: | |
2 evőkanál | olaj |
2 fej | hagyma |
1/4 közepes | zeller nagylyukú reszelőn lereszelve |
70 g | sűrített paradicsom |
5 dkg | mazsola |
0,6 dl | méz |
0,6 dl | frissen facsart citromlé |
1 db | egészparadicsom konzerv |
só,bors | |
A meggyes-csokoládés rétes falatokhoz: | |
5 dkg | olvasztott vaj |
9 db | réteslap |
1 üveg | meggybefőtt lecsepegtetve (kb. 30 dkg) |
10 dkg | aszalt meggy |
10 dkg | étcsokoládé (55-75% kakaótartalom) |
5 dkg | mandula |
2 evőkanál | barna nádcukor |
A tálaláshoz: | |
petrezselyem | |
olívaolaj |
A meggybefőttet a levével együtt kis lábasba tesszük és addig forraljuk, amíg a lé teljesen elfő, a meggy szirupos lesz. Hagyjuk langyorsa hűlni, majd hozzáadjuk a durvára vágott csokoládét, az aszalt meggyet, és a finomra szeletelt mandulát és egy kevés barna cukrot.
A vajat serpenyőben felolvasztjuk, enyhén hagyjuk megbarnulni, hogy mogyoró illata legyen, majd gyorsan egy kis tálba öntjük, hogy lehűljön.
A réteslapokat megkenjük az olvasztott vajjal. Hármasával egymásra tesszük a vajjal megkent lapokat és mindegyiket 3 hosszú csíkra felvágjuk, tehát összesen 9 adagot készítünk el. A csíkok végére kanalazunk a töltelékből és háromszög alakban felhajtogatjuk a tésztát. Minden oldalát megkenjük olvasztott vajjal, majd sütőpapírral leterített tepsire tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt ropogósra sütjük a réteseket.
A paradicsomszószhoz másfél fej hagymát durvára vágunk, a maradék felet lereszeljük és félretesszük.
Egy közepes serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a durvára vágott hagymát a lereszelt zellerrel. Közepes lángon 15 percig fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Sózzuk, borsozzuk és további 3 percig pirítjuk, majd beletesszük a mazsolát, mézet, a citrom levét és az egész paradicsomokat a levével együtt. Magas lángon felforraljuk, majd közepes lángon 20 percig főzzük, amíg a paradicsom teljesen szétesik és a mártás kissé besűrűsödik.
A paprikák felső harmadát levágjuk. A paprikák csumáját kiszedjük, és egy nagy tepsire rakjuk a kalapjukkal együtt.
A töltelékhez a rizst lobogó sós vízben feltesszük főni, majd ha megfőtt, leszűrjük.
Egy nagy serpenyőben az olívaolajon az apróra vágott hagymát és 2 gerezd felszeletelt fokhagymát üvegesre párolunk, rádobjuk a finomra aprított gombát és lepirítjuk. Beledobjuk a fenyőmagot és a mazsolát, belekeverjük a rizst. Hozzáadjuk a fedarabolt paradicsomot és összeforgatjuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a cukkinit, ezt is belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és mentával.
A paprikák belsejét sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés cukorral. A tölteléket mindegyikben kb. ⅔ részig töltjük és rárakjuk a tetejüket. Az egészet meglocsoljuk olívaolajjal és sózzuk, borsozzuk. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor meglocsoljuk a szaftjával, kevés olívaolajjal és megszórjuk aprított petrezselyemmel.
Extrák
Epizódban szereplő párosok
Sena Dagadu
Élő Márton
Sena Dagadu ghánai származású énekesnő, az ország egyik legnépszerűbb reggae-dancehall zenekarának, az Irie Maffiának énekesnője. Több szólólemezt is kiadott, egzotikus hangja miatt könnyen felismerhető. Marci zenész, zenei producer-szintén a zenekar tagja-zenei vezetője.
Csórics Balázs
Kerek Adrienn
Balázs színész, Diplomaszerzése után a Madách Színházban és a József Attila színházban szerepelt. Láthattuk a Barátok közt című sorozatban és az Apatigrisben is. Adrienn kereskedelmi vezető és táplálkozási szakértő. szerepeltek a legbátrabb párosban.