Ez a feladat másképp nehéz…

Ezúttal nem sok apró részletre kell figyelni, hanem bele kell vinni az ételbe a karaktert.

Ez a feladat másképp nehéz…

Ezúttal nem sok apró részletre kell figyelni, hanem bele kell vinni az ételbe a karaktert.

Receptek

GYÖMBÉRES HÚSGOMBÓC, KÓKUSZOS CHILLIS ÉDESBURGONYÁS CURRYVEL, RIZZSEL

A pasztához a hozzávalókat késés aprítógépbe tesszük, finomra aprítjuk.
Egy nagyobb edényben kevés olajat hevítünk, rádobjuk az elkészült fűszerpasztát és 2-3 percig pirítjuk, majd jöhet a felkockázott édesburgonya, aztán a répa.
Az egészet összeforgatjuk, hogy a fűszerek mindenhol érjék a zöldségkockákat, végül felöntjük az alaplével és a kókusztejjel. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve, közepes lángon addig főzzük, amíg a burgonya és a répa megpuhul.
Körülbelül a curry felét kivesszük, majd egy turmixgépben pürésítjük, visszaöntjük, és újra összeforraljuk az egészet, majd limemal ízesítjük.
A húsgombóchoz a darált húst egy keverőtálba tesszük és ráreszeljük a hagymát, fokhagymát és a gyömbér felét. Rákanalazzuk a mustárt, a sűrítettparadicsomot, sót, borsot és alaposan összegyúrjuk majd golyókat formázunk belőle. Az olajat felhevítjük egy nagy serpenyőben és több adagban aranybarnára sütjük a húsgolyókat. Végül az üres serpenyőbe szórjuk a szezámmagot és pirítani kezdjük. Amikor már kezd pirulni mézet nyomunk rá és visszatesszük a húsgolyókat, amiket átforgatunk benne. Végül főtt jázmin rizzsel és az édesburgonya curry-vel tálaljuk.
A jázmin rizst forrásban lévő sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük lecsepegtetjük és tálalásig félretesszük.

A húsgombóchoz:
50 dkg darált hús
1 db hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 cm-es gyömbér
2 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál sűrített paradicsom
4 evőkanál olaj
2 evőkanál szezámmag
2 evőkanál méz
só és frissen őrölt bors
A currypasztához:
1 db vöröshagyma, felkockázva
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál friss gyömbér reszelve
1 teáskanál apróra vágott chillipaprika (ha erős, akkor kevesebb is elég)
2 evőkanál curry fűszerkeverék
1/2 teáskanál őrölt paprika
1/2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál barna cukor
2 teáskanál lime lé
A curryhez:
2 evőkanál olivaolaj
2 db közepes édesburgonya
1 db répa
1/2 db facsart limelé
3 dl zöldség alaplé
4 dl kókusztej
só, bors
A rizshez:
20 dkg jázmin rizs
2 teáskanál
víz a főzéshez
A húsgombóchoz:
50 dkg darált hús
1 db hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 cm-es gyömbér
2 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál sűrített paradicsom
4 evőkanál olaj
2 evőkanál szezámmag
2 evőkanál méz
só és frissen őrölt bors
A currypasztához:
1 db vöröshagyma, felkockázva
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál friss gyömbér reszelve
1 teáskanál apróra vágott chillipaprika (ha erős, akkor kevesebb is elég)
2 evőkanál curry fűszerkeverék
1/2 teáskanál őrölt paprika
1/2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál barna cukor
2 teáskanál lime lé
A curryhez:
2 evőkanál olivaolaj
2 db közepes édesburgonya
1 db répa
1/2 db facsart limelé
3 dl zöldség alaplé
4 dl kókusztej
só, bors
A rizshez:
20 dkg jázmin rizs
2 teáskanál
víz a főzéshez

A pasztához a hozzávalókat késés aprítógépbe tesszük, finomra aprítjuk.
Egy nagyobb edényben kevés olajat hevítünk, rádobjuk az elkészült fűszerpasztát és 2-3 percig pirítjuk, majd jöhet a felkockázott édesburgonya, aztán a répa.
Az egészet összeforgatjuk, hogy a fűszerek mindenhol érjék a zöldségkockákat, végül felöntjük az alaplével és a kókusztejjel. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve, közepes lángon addig főzzük, amíg a burgonya és a répa megpuhul.
Körülbelül a curry felét kivesszük, majd egy turmixgépben pürésítjük, visszaöntjük, és újra összeforraljuk az egészet, majd limemal ízesítjük.
A húsgombóchoz a darált húst egy keverőtálba tesszük és ráreszeljük a hagymát, fokhagymát és a gyömbér felét. Rákanalazzuk a mustárt, a sűrítettparadicsomot, sót, borsot és alaposan összegyúrjuk majd golyókat formázunk belőle. Az olajat felhevítjük egy nagy serpenyőben és több adagban aranybarnára sütjük a húsgolyókat. Végül az üres serpenyőbe szórjuk a szezámmagot és pirítani kezdjük. Amikor már kezd pirulni mézet nyomunk rá és visszatesszük a húsgolyókat, amiket átforgatunk benne. Végül főtt jázmin rizzsel és az édesburgonya curry-vel tálaljuk.
A jázmin rizst forrásban lévő sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük lecsepegtetjük és tálalásig félretesszük.

Extrák

Piríts Rám! – Büszke asszony

Kriszti szerint szerelme ügyes, de aztán eszébe jut a rizs…

Piríts Rám! – Ez meleg helyzet volt!

Hogy kerül a rizs az olajba és mi lesz most?

Piríts Rám! – Az csináld, amit mondok!

Hogy néznek ki ezek a gombócok?

Piríts Rám! – „Megnyomjam a gombot?”

Hűha, most mi lesz?

Piríts Rám! – GYÖMBÉRES HÚSGOMBÓC, KÓKUSZOS CHILLIS ÉDESBURGONYÁS CURRYVEL, RIZZSEL

Referenciafőzés a 4. epizódból

KIMARADT JELENET: Henry sírni fog?

A főzés néha bizony könnycseppekkel jár…

KIMARADT JELENET: Megvágtad magad?

Henry nem volt elég óvatos és a gyömbér sem tetszik neki.

KIMARADT JELENET: Keményen!

Kriszti mindent megtesz, de egyedül nem megy…

KIMARADT JELENET: Nem mondom, hogy gusztusosan néz ki…

Az étel valószínűleg nagyon finom, de a pult kész csatatér.

Epizódban szereplő párosok

Henry Kettner
Nagy Boglárka

Henry magyar influencer, egyedi képi világáról és utazós posztjairól híres. Több mint 200 ezer követője van instagramon. Nagy Bogi 13 évesen Az ének iskolája tévés tehetségkutatóban bukkant fel, azóta is szólóénekesnőként ismerhetjük, A Dal című műsorban a Top4-ig jutott.

Somfai Péter
Somfai Kriszti

Somfai Péter Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, olimpiai bronzérmes magyar párbajtőrvívó, vívó szakedző, brand manager. Kriszti erőnléti és vívás utánpótlás edző.

Sena Dagadu
Élő Márton

Sena Dagadu ghánai származású énekesnő, az ország egyik legnépszerűbb reggae-dancehall zenekarának, az Irie Maffiának énekesnője. Több szólólemezt is kiadott, egzotikus hangja miatt könnyen felismerhető. Marci zenész, zenei producer-szintén a zenekar tagja-zenei vezetője.