Ez a feladat másképp nehéz…
Ezúttal nem sok apró részletre kell figyelni, hanem bele kell vinni az ételbe a karaktert.
Ez a feladat másképp nehéz…
Ezúttal nem sok apró részletre kell figyelni, hanem bele kell vinni az ételbe a karaktert.
Receptek
GYÖMBÉRES HÚSGOMBÓC, KÓKUSZOS CHILLIS ÉDESBURGONYÁS CURRYVEL, RIZZSEL
A pasztához a hozzávalókat késés aprítógépbe tesszük, finomra aprítjuk.
Egy nagyobb edényben kevés olajat hevítünk, rádobjuk az elkészült fűszerpasztát és 2-3 percig pirítjuk, majd jöhet a felkockázott édesburgonya, aztán a répa.
Az egészet összeforgatjuk, hogy a fűszerek mindenhol érjék a zöldségkockákat, végül felöntjük az alaplével és a kókusztejjel. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve, közepes lángon addig főzzük, amíg a burgonya és a répa megpuhul.
Körülbelül a curry felét kivesszük, majd egy turmixgépben pürésítjük, visszaöntjük, és újra összeforraljuk az egészet, majd limemal ízesítjük.
A húsgombóchoz a darált húst egy keverőtálba tesszük és ráreszeljük a hagymát, fokhagymát és a gyömbér felét. Rákanalazzuk a mustárt, a sűrítettparadicsomot, sót, borsot és alaposan összegyúrjuk majd golyókat formázunk belőle. Az olajat felhevítjük egy nagy serpenyőben és több adagban aranybarnára sütjük a húsgolyókat. Végül az üres serpenyőbe szórjuk a szezámmagot és pirítani kezdjük. Amikor már kezd pirulni mézet nyomunk rá és visszatesszük a húsgolyókat, amiket átforgatunk benne. Végül főtt jázmin rizzsel és az édesburgonya curry-vel tálaljuk.
A jázmin rizst forrásban lévő sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük lecsepegtetjük és tálalásig félretesszük.
A húsgombóchoz: | |
50 dkg | darált hús |
1 db | hagyma |
1 gerezd | fokhagyma |
3 cm-es | gyömbér |
2 evőkanál | dijoni mustár |
1 evőkanál | sűrített paradicsom |
4 evőkanál | olaj |
2 evőkanál | szezámmag |
2 evőkanál | méz |
só és frissen őrölt bors | |
A currypasztához: | |
1 db | vöröshagyma, felkockázva |
3 gerezd | fokhagyma |
1 teáskanál | friss gyömbér reszelve |
1 teáskanál | apróra vágott chillipaprika (ha erős, akkor kevesebb is elég) |
2 evőkanál | curry fűszerkeverék |
1/2 teáskanál | őrölt paprika |
1/2 teáskanál | őrölt római kömény |
1 teáskanál | barna cukor |
2 teáskanál | lime lé |
A curryhez: | |
2 evőkanál | olivaolaj |
2 db | közepes édesburgonya |
1 db | répa |
1/2 db | facsart limelé |
3 dl | zöldség alaplé |
4 dl | kókusztej |
só, bors | |
A rizshez: | |
20 dkg | jázmin rizs |
2 teáskanál | só |
víz a főzéshez |
A húsgombóchoz: | |
50 dkg | darált hús |
1 db | hagyma |
1 gerezd | fokhagyma |
3 cm-es | gyömbér |
2 evőkanál | dijoni mustár |
1 evőkanál | sűrített paradicsom |
4 evőkanál | olaj |
2 evőkanál | szezámmag |
2 evőkanál | méz |
só és frissen őrölt bors | |
A currypasztához: | |
1 db | vöröshagyma, felkockázva |
3 gerezd | fokhagyma |
1 teáskanál | friss gyömbér reszelve |
1 teáskanál | apróra vágott chillipaprika (ha erős, akkor kevesebb is elég) |
2 evőkanál | curry fűszerkeverék |
1/2 teáskanál | őrölt paprika |
1/2 teáskanál | őrölt római kömény |
1 teáskanál | barna cukor |
2 teáskanál | lime lé |
A curryhez: | |
2 evőkanál | olivaolaj |
2 db | közepes édesburgonya |
1 db | répa |
1/2 db | facsart limelé |
3 dl | zöldség alaplé |
4 dl | kókusztej |
só, bors | |
A rizshez: | |
20 dkg | jázmin rizs |
2 teáskanál | só |
víz a főzéshez |
A pasztához a hozzávalókat késés aprítógépbe tesszük, finomra aprítjuk.
Egy nagyobb edényben kevés olajat hevítünk, rádobjuk az elkészült fűszerpasztát és 2-3 percig pirítjuk, majd jöhet a felkockázott édesburgonya, aztán a répa.
Az egészet összeforgatjuk, hogy a fűszerek mindenhol érjék a zöldségkockákat, végül felöntjük az alaplével és a kókusztejjel. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve, közepes lángon addig főzzük, amíg a burgonya és a répa megpuhul.
Körülbelül a curry felét kivesszük, majd egy turmixgépben pürésítjük, visszaöntjük, és újra összeforraljuk az egészet, majd limemal ízesítjük.
A húsgombóchoz a darált húst egy keverőtálba tesszük és ráreszeljük a hagymát, fokhagymát és a gyömbér felét. Rákanalazzuk a mustárt, a sűrítettparadicsomot, sót, borsot és alaposan összegyúrjuk majd golyókat formázunk belőle. Az olajat felhevítjük egy nagy serpenyőben és több adagban aranybarnára sütjük a húsgolyókat. Végül az üres serpenyőbe szórjuk a szezámmagot és pirítani kezdjük. Amikor már kezd pirulni mézet nyomunk rá és visszatesszük a húsgolyókat, amiket átforgatunk benne. Végül főtt jázmin rizzsel és az édesburgonya curry-vel tálaljuk.
A jázmin rizst forrásban lévő sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük lecsepegtetjük és tálalásig félretesszük.
Extrák
Epizódban szereplő párosok
Henry Kettner
Nagy Boglárka
Henry magyar influencer, egyedi képi világáról és utazós posztjairól híres. Több mint 200 ezer követője van instagramon. Nagy Bogi 13 évesen Az ének iskolája tévés tehetségkutatóban bukkant fel, azóta is szólóénekesnőként ismerhetjük, A Dal című műsorban a Top4-ig jutott.
Somfai Péter
Somfai Kriszti
Somfai Péter Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, olimpiai bronzérmes magyar párbajtőrvívó, vívó szakedző, brand manager. Kriszti erőnléti és vívás utánpótlás edző.
Sena Dagadu
Élő Márton
Sena Dagadu ghánai származású énekesnő, az ország egyik legnépszerűbb reggae-dancehall zenekarának, az Irie Maffiának énekesnője. Több szólólemezt is kiadott, egzotikus hangja miatt könnyen felismerhető. Marci zenész, zenei producer-szintén a zenekar tagja-zenei vezetője.