Eljött a nagy nap!
Most kiderül, melyik páros teljesített legjobban a konyhában, ki a Piríts Rám! győztese.
Eljött a nagy nap!
Most kiderül, melyik páros teljesített legjobban a konyhában, ki a Piríts Rám! győztese.
Receptek
ROZÉ KACSA, RÉPÁS-TÖKÖS DIÓS CSILIVEL TÖLTÖTT KELLEVÉL, SÁRGARÉPÁS SÜTŐTÖKÖS PÜRÉVEL, ÉS CSOKIGANACHE BABAPISKÓTÁVAL, MÁLNASZÓSSZAL
A babapiskótához egy nagy lábasban vizet forralunk és gyöngyöztetve forrni hagyjuk. A nyomózsákot előkészítjük (egy nagy pohárba állítjuk, hogy könnyen megtölthessük). A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
Egy nagy keverőtálban összekeverjük a tojást, a sót, és a cukrot. A tálat a gőz fölé tesszük és habverővel folyamatosan keverjük, amíg a keverék eléri a 70 fokot – kb. 5 perc. A keverőtálat levesszük a gőzről és folytatjuk a habverést, amíg duplájára emelkedik – kb. 5 perc. Fontos, hogy nagyon felhabosodjon, különben nem tart majd sütés közben, hanem kilapul.
Rászitáljuk a keményítővel elkevert lisztet és óvatosan összeforgatjuk. A nyomózsákba tesszük és egymástól 4-5 centiméterre kinyomjuk a masszát. Meghintjük porcukorral és kb 10 perc alatt készre sütjük az első adagot. A többit is ugyanígy készítjük el. A tepsin hagyjuk kihűlni, majd légmentesen záródó dobozban tároljuk.
A csokoládét apró darabokra vágjuk, egy keverőtálba tesszük. A tejszínt forráspontig hevítjük egy kis lábasban, azonnal a csokira öntjük és addig keverjük, amíg teljesen felolvad a csokoládé. Nyomózsákba tesszük és félretesszük.
A málnát a cukorral feltesszük főni és egészen sűrűre főzzük, majdnem lekvár állagig. Szűrőn átpasszírozzuk, a magokat kidobjuk.
A babapiskótát pohárba tördeljük, rálocsoljuk a málnapürét és rányomjuk a csokikrémet.
A tejszínhabhoz felverjük géppel a habtejszínt.
A püréhez a tököt kettávágjuk, kikanalazzuk a magokat, és fedaraboljuk a tököt. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, mellétesszük a sárgarépát, megszórjuk sóval, borssal, kevés csilipehellyel, és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve a tök és a répa ¾-ét botmixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, és a reszelt gyömbért. A maradék tököt és répát félretesszük a kellevél töltelékébe.
A kellevélhez az árpagyöngyöt egy nagyobb lábosban kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni. A kelleveleket rádobjuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg megpuhulnak, ez kb. 5 perc. Leszedjük őket az árpa tetejéről, majd az árpát készre főzzük. (Puha sose lesz, az árpa egy kicsit maradjon fogkemény, úgy a jó.)
Hagyjuk kihűlni az árpát. Elkeverjük a tojással, a fokhagymával, a sült tökkel, a répadarabokkal és a dióval, majd a puha kellevelekbe rakunk levelenként félmaréknyit. A leveleket feltekerjük, a szélüket benyomkodjuk.
A lábasba visszarakjuk a töltött leveleket, meglocsoljuk a csiliszósszal, a mézzel és 2 dl vízzel, majd alacsony lángon, fedő alatt 10 percig pároljuk.
A kacsamelleken éles késsel beirdaljuk a bőrt, gazdagon sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán. Bőrös oldalával lefelé egy nagy serpenyőbe tesszük, amiben kényelmesen elférnek a mellek, és a tűzhelyen közepesen erős láng felett alatt elkezdjük sütni. 4-5 perc után, amikor a zsírja kisült és a bőre szép piros, átfordítjuk és további 3 percig sütjük. Áttesszük egy hőálló edénybe, és 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük. Ha jól át szeretnénk sütni, 8 percig hagyjuk a sütőben.
A serpenyőből kiöntjük a zsírt, csak ½ evőkanálnyit hagyunk benne és visszatesszük a tűzhelyre.. Beleöntjük a whiskyt, közepesen erős lángon hagyjuk, hogy elpárologjon az alkohol és a leragadt kis húsdarabok feloldódjanak, majd hozzáadjuk a narancslevet, mézet, szegfűborsot és addig forraljuk, amíg besűrűsödik és legalább a felére redukálódik. Tálaláskor a mártást a felszeletelt kacsamellre locsoljuk.
Rozé kacsamell: | |
2 fél | kacsamell |
só | |
frissen őrölt bors | |
4 evőkanál | méz |
2 vagy 3 db | szegfűbors |
1 db | narancs frissen facsart leve |
½ db | citrom frissen facsart leve |
½ dl | whisky |
Sütőtökpüré: | |
50 dkg | sütőtök |
25 dkg | sárgarépa |
1 evőkanál | vaj |
kb. 1,5 dl | tejszín |
1 teáskanál | frissen reszelt gyömbér |
1 teáskanál | só |
½ teáskanál | bors |
½ teáskanál | csilipehely |
Töltött kellevél: | |
10 dkg | árpagyöngy |
10 db | nagy kellevél kierezve, hosszában az ér mentén félbevágva |
1 egész | tojás |
3 gerezd | fokhagyma |
10 dkg | durvára tört dió |
½ dl | csiliszósz |
½ dl | méz |
só | |
Babapiskóta: | |
3 db | tojás |
135 g | cukor |
1 g | só |
125 g | liszt |
15 g | kukoricakeményítő |
porcukor a szóráshoz | |
Csokiganache málnaszósszal: | |
20 dkg | étcsokoládé |
2 dl | habtejszín |
45 dkg | málna |
10 dkg | cukor |
Tejszínhabhoz: | |
3 dl | habtejszín |
Rozé kacsamell: | |
2 fél | kacsamell |
só | |
frissen őrölt bors | |
4 evőkanál | méz |
2 vagy 3 db | szegfűbors |
1 db | narancs frissen facsart leve |
½ db | citrom frissen facsart leve |
½ dl | whisky |
Sütőtökpüré: | |
50 dkg | sütőtök |
25 dkg | sárgarépa |
1 evőkanál | vaj |
kb. 1,5 dl | tejszín |
1 teáskanál | frissen reszelt gyömbér |
1 teáskanál | só |
½ teáskanál | bors |
½ teáskanál | csilipehely |
Töltött kellevél: | |
10 dkg | árpagyöngy |
10 db | nagy kellevél kierezve, hosszában az ér mentén félbevágva |
1 egész | tojás |
3 gerezd | fokhagyma |
10 dkg | durvára tört dió |
½ dl | csiliszósz |
½ dl | méz |
só | |
Babapiskóta: | |
3 db | tojás |
135 g | cukor |
1 g | só |
125 g | liszt |
15 g | kukoricakeményítő |
porcukor a szóráshoz | |
Csokiganache málnaszósszal: | |
20 dkg | étcsokoládé |
2 dl | habtejszín |
45 dkg | málna |
10 dkg | cukor |
Tejszínhabhoz: | |
3 dl | habtejszín |
A babapiskótához egy nagy lábasban vizet forralunk és gyöngyöztetve forrni hagyjuk. A nyomózsákot előkészítjük (egy nagy pohárba állítjuk, hogy könnyen megtölthessük). A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
Egy nagy keverőtálban összekeverjük a tojást, a sót, és a cukrot. A tálat a gőz fölé tesszük és habverővel folyamatosan keverjük, amíg a keverék eléri a 70 fokot – kb. 5 perc. A keverőtálat levesszük a gőzről és folytatjuk a habverést, amíg duplájára emelkedik – kb. 5 perc. Fontos, hogy nagyon felhabosodjon, különben nem tart majd sütés közben, hanem kilapul.
Rászitáljuk a keményítővel elkevert lisztet és óvatosan összeforgatjuk. A nyomózsákba tesszük és egymástól 4-5 centiméterre kinyomjuk a masszát. Meghintjük porcukorral és kb 10 perc alatt készre sütjük az első adagot. A többit is ugyanígy készítjük el. A tepsin hagyjuk kihűlni, majd légmentesen záródó dobozban tároljuk.
A csokoládét apró darabokra vágjuk, egy keverőtálba tesszük. A tejszínt forráspontig hevítjük egy kis lábasban, azonnal a csokira öntjük és addig keverjük, amíg teljesen felolvad a csokoládé. Nyomózsákba tesszük és félretesszük.
A málnát a cukorral feltesszük főni és egészen sűrűre főzzük, majdnem lekvár állagig. Szűrőn átpasszírozzuk, a magokat kidobjuk.
A babapiskótát pohárba tördeljük, rálocsoljuk a málnapürét és rányomjuk a csokikrémet.
A tejszínhabhoz felverjük géppel a habtejszínt.
A püréhez a tököt kettávágjuk, kikanalazzuk a magokat, és fedaraboljuk a tököt. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, mellétesszük a sárgarépát, megszórjuk sóval, borssal, kevés csilipehellyel, és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve a tök és a répa ¾-ét botmixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, és a reszelt gyömbért. A maradék tököt és répát félretesszük a kellevél töltelékébe.
A kellevélhez az árpagyöngyöt egy nagyobb lábosban kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni. A kelleveleket rádobjuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg megpuhulnak, ez kb. 5 perc. Leszedjük őket az árpa tetejéről, majd az árpát készre főzzük. (Puha sose lesz, az árpa egy kicsit maradjon fogkemény, úgy a jó.)
Hagyjuk kihűlni az árpát. Elkeverjük a tojással, a fokhagymával, a sült tökkel, a répadarabokkal és a dióval, majd a puha kellevelekbe rakunk levelenként félmaréknyit. A leveleket feltekerjük, a szélüket benyomkodjuk.
A lábasba visszarakjuk a töltött leveleket, meglocsoljuk a csiliszósszal, a mézzel és 2 dl vízzel, majd alacsony lángon, fedő alatt 10 percig pároljuk.
A kacsamelleken éles késsel beirdaljuk a bőrt, gazdagon sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán. Bőrös oldalával lefelé egy nagy serpenyőbe tesszük, amiben kényelmesen elférnek a mellek, és a tűzhelyen közepesen erős láng felett alatt elkezdjük sütni. 4-5 perc után, amikor a zsírja kisült és a bőre szép piros, átfordítjuk és további 3 percig sütjük. Áttesszük egy hőálló edénybe, és 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük. Ha jól át szeretnénk sütni, 8 percig hagyjuk a sütőben.
A serpenyőből kiöntjük a zsírt, csak ½ evőkanálnyit hagyunk benne és visszatesszük a tűzhelyre.. Beleöntjük a whiskyt, közepesen erős lángon hagyjuk, hogy elpárologjon az alkohol és a leragadt kis húsdarabok feloldódjanak, majd hozzáadjuk a narancslevet, mézet, szegfűborsot és addig forraljuk, amíg besűrűsödik és legalább a felére redukálódik. Tálaláskor a mártást a felszeletelt kacsamellre locsoljuk.
Extrák
Epizódban szereplő párosok
Sena Dagadu
Élő Márton
Sena Dagadu ghánai származású énekesnő, az ország egyik legnépszerűbb reggae-dancehall zenekarának, az Irie Maffiának énekesnője. Több szólólemezt is kiadott, egzotikus hangja miatt könnyen felismerhető. Marci zenész, zenei producer-szintén a zenekar tagja-zenei vezetője.
Somfai Péter
Somfai Kriszti
Somfai Péter Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, olimpiai bronzérmes magyar párbajtőrvívó, vívó szakedző, brand manager. Kriszti erőnléti és vívás utánpótlás edző.
Sipos Tamás
Sipos-Szalai Linda
Sipos Tamás az Irigy Hónaljmirigy egyik énekese továbbá a Sing-Sing zenekar frontembere. Rengeteg műsorban megfordult már, mindenki ismeri. Linda vállalkozó, még nem szerepelt korábban.