Eljött a nagy nap!

Most kiderül, melyik páros teljesített legjobban a konyhában, ki a Piríts Rám! győztese.

Eljött a nagy nap!

Most kiderül, melyik páros teljesített legjobban a konyhában, ki a Piríts Rám! győztese.

Receptek

ROZÉ KACSA, RÉPÁS-TÖKÖS DIÓS CSILIVEL TÖLTÖTT KELLEVÉL, SÁRGARÉPÁS SÜTŐTÖKÖS PÜRÉVEL, ÉS CSOKIGANACHE BABAPISKÓTÁVAL, MÁLNASZÓSSZAL

A babapiskótához egy nagy lábasban vizet forralunk és gyöngyöztetve forrni hagyjuk. A nyomózsákot előkészítjük (egy nagy pohárba állítjuk, hogy könnyen megtölthessük). A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
Egy nagy keverőtálban összekeverjük a tojást, a sót, és a cukrot. A tálat a gőz fölé tesszük és habverővel folyamatosan keverjük, amíg a keverék eléri a 70 fokot – kb. 5 perc. A keverőtálat levesszük a gőzről és folytatjuk a habverést, amíg duplájára emelkedik – kb. 5 perc. Fontos, hogy nagyon felhabosodjon, különben nem tart majd sütés közben, hanem kilapul.
Rászitáljuk a keményítővel elkevert lisztet és óvatosan összeforgatjuk. A nyomózsákba tesszük és egymástól 4-5 centiméterre kinyomjuk a masszát. Meghintjük porcukorral és kb 10 perc alatt készre sütjük az első adagot. A többit is ugyanígy készítjük el. A tepsin hagyjuk kihűlni, majd légmentesen záródó dobozban tároljuk.
A csokoládét apró darabokra vágjuk, egy keverőtálba tesszük. A tejszínt forráspontig hevítjük egy kis lábasban, azonnal a csokira öntjük és addig keverjük, amíg teljesen felolvad a csokoládé. Nyomózsákba tesszük és félretesszük.
A málnát a cukorral feltesszük főni és egészen sűrűre főzzük, majdnem lekvár állagig. Szűrőn átpasszírozzuk, a magokat kidobjuk.
A babapiskótát pohárba tördeljük, rálocsoljuk a málnapürét és rányomjuk a csokikrémet.
A tejszínhabhoz felverjük géppel a habtejszínt.

A püréhez a tököt kettávágjuk, kikanalazzuk a magokat, és fedaraboljuk a tököt. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, mellétesszük a sárgarépát, megszórjuk sóval, borssal, kevés csilipehellyel, és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve a tök és a répa ¾-ét botmixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, és a reszelt gyömbért. A maradék tököt és répát félretesszük a kellevél töltelékébe.

A kellevélhez az árpagyöngyöt egy nagyobb lábosban kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni. A kelleveleket rádobjuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg megpuhulnak, ez kb. 5 perc. Leszedjük őket az árpa tetejéről, majd az árpát készre főzzük. (Puha sose lesz, az árpa egy kicsit maradjon fogkemény, úgy a jó.)
Hagyjuk kihűlni az árpát. Elkeverjük a tojással, a fokhagymával, a sült tökkel, a répadarabokkal és a dióval, majd a puha kellevelekbe rakunk levelenként félmaréknyit. A leveleket feltekerjük, a szélüket benyomkodjuk.
A lábasba visszarakjuk a töltött leveleket, meglocsoljuk a csiliszósszal, a mézzel és 2 dl vízzel, majd alacsony lángon, fedő alatt 10 percig pároljuk.

A kacsamelleken éles késsel beirdaljuk a bőrt, gazdagon sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán. Bőrös oldalával lefelé egy nagy serpenyőbe tesszük, amiben kényelmesen elférnek a mellek, és a tűzhelyen közepesen erős láng felett alatt elkezdjük sütni. 4-5 perc után, amikor a zsírja kisült és a bőre szép piros, átfordítjuk és további 3 percig sütjük. Áttesszük egy hőálló edénybe, és 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük. Ha jól át szeretnénk sütni, 8 percig hagyjuk a sütőben.
A serpenyőből kiöntjük a zsírt, csak ½ evőkanálnyit hagyunk benne és visszatesszük a tűzhelyre.. Beleöntjük a whiskyt, közepesen erős lángon hagyjuk, hogy elpárologjon az alkohol és a leragadt kis húsdarabok feloldódjanak, majd hozzáadjuk a narancslevet, mézet, szegfűborsot és addig forraljuk, amíg besűrűsödik és legalább a felére redukálódik. Tálaláskor a mártást a felszeletelt kacsamellre locsoljuk.

Rozé kacsamell:
2 fél kacsamell
frissen őrölt bors
4 evőkanál méz
2 vagy 3 db szegfűbors
1 db narancs frissen facsart leve
½ db citrom frissen facsart leve
½ dl whisky
Sütőtökpüré:
50 dkg sütőtök
25 dkg sárgarépa
1 evőkanál vaj
kb. 1,5 dl tejszín
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 teáskanál
½ teáskanál bors
½ teáskanál csilipehely
Töltött kellevél:
10 dkg árpagyöngy
10 db nagy kellevél kierezve, hosszában az ér mentén félbevágva
1 egész tojás
3 gerezd fokhagyma
10 dkg durvára tört dió
½ dl csiliszósz
½ dl méz
Babapiskóta:
3 db tojás
135 g cukor
1 g
125 g liszt
15 g kukoricakeményítő
porcukor a szóráshoz
Csokiganache málnaszósszal:
20 dkg étcsokoládé
2 dl habtejszín
45 dkg málna
10 dkg cukor
Tejszínhabhoz:
3 dl habtejszín
Rozé kacsamell:
2 fél kacsamell
frissen őrölt bors
4 evőkanál méz
2 vagy 3 db szegfűbors
1 db narancs frissen facsart leve
½ db citrom frissen facsart leve
½ dl whisky
Sütőtökpüré:
50 dkg sütőtök
25 dkg sárgarépa
1 evőkanál vaj
kb. 1,5 dl tejszín
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 teáskanál
½ teáskanál bors
½ teáskanál csilipehely
Töltött kellevél:
10 dkg árpagyöngy
10 db nagy kellevél kierezve, hosszában az ér mentén félbevágva
1 egész tojás
3 gerezd fokhagyma
10 dkg durvára tört dió
½ dl csiliszósz
½ dl méz
Babapiskóta:
3 db tojás
135 g cukor
1 g
125 g liszt
15 g kukoricakeményítő
porcukor a szóráshoz
Csokiganache málnaszósszal:
20 dkg étcsokoládé
2 dl habtejszín
45 dkg málna
10 dkg cukor
Tejszínhabhoz:
3 dl habtejszín

A babapiskótához egy nagy lábasban vizet forralunk és gyöngyöztetve forrni hagyjuk. A nyomózsákot előkészítjük (egy nagy pohárba állítjuk, hogy könnyen megtölthessük). A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
Egy nagy keverőtálban összekeverjük a tojást, a sót, és a cukrot. A tálat a gőz fölé tesszük és habverővel folyamatosan keverjük, amíg a keverék eléri a 70 fokot – kb. 5 perc. A keverőtálat levesszük a gőzről és folytatjuk a habverést, amíg duplájára emelkedik – kb. 5 perc. Fontos, hogy nagyon felhabosodjon, különben nem tart majd sütés közben, hanem kilapul.
Rászitáljuk a keményítővel elkevert lisztet és óvatosan összeforgatjuk. A nyomózsákba tesszük és egymástól 4-5 centiméterre kinyomjuk a masszát. Meghintjük porcukorral és kb 10 perc alatt készre sütjük az első adagot. A többit is ugyanígy készítjük el. A tepsin hagyjuk kihűlni, majd légmentesen záródó dobozban tároljuk.
A csokoládét apró darabokra vágjuk, egy keverőtálba tesszük. A tejszínt forráspontig hevítjük egy kis lábasban, azonnal a csokira öntjük és addig keverjük, amíg teljesen felolvad a csokoládé. Nyomózsákba tesszük és félretesszük.
A málnát a cukorral feltesszük főni és egészen sűrűre főzzük, majdnem lekvár állagig. Szűrőn átpasszírozzuk, a magokat kidobjuk.
A babapiskótát pohárba tördeljük, rálocsoljuk a málnapürét és rányomjuk a csokikrémet.
A tejszínhabhoz felverjük géppel a habtejszínt.

A püréhez a tököt kettávágjuk, kikanalazzuk a magokat, és fedaraboljuk a tököt. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, mellétesszük a sárgarépát, megszórjuk sóval, borssal, kevés csilipehellyel, és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve a tök és a répa ¾-ét botmixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, és a reszelt gyömbért. A maradék tököt és répát félretesszük a kellevél töltelékébe.

A kellevélhez az árpagyöngyöt egy nagyobb lábosban kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni. A kelleveleket rádobjuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg megpuhulnak, ez kb. 5 perc. Leszedjük őket az árpa tetejéről, majd az árpát készre főzzük. (Puha sose lesz, az árpa egy kicsit maradjon fogkemény, úgy a jó.)
Hagyjuk kihűlni az árpát. Elkeverjük a tojással, a fokhagymával, a sült tökkel, a répadarabokkal és a dióval, majd a puha kellevelekbe rakunk levelenként félmaréknyit. A leveleket feltekerjük, a szélüket benyomkodjuk.
A lábasba visszarakjuk a töltött leveleket, meglocsoljuk a csiliszósszal, a mézzel és 2 dl vízzel, majd alacsony lángon, fedő alatt 10 percig pároljuk.

A kacsamelleken éles késsel beirdaljuk a bőrt, gazdagon sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán. Bőrös oldalával lefelé egy nagy serpenyőbe tesszük, amiben kényelmesen elférnek a mellek, és a tűzhelyen közepesen erős láng felett alatt elkezdjük sütni. 4-5 perc után, amikor a zsírja kisült és a bőre szép piros, átfordítjuk és további 3 percig sütjük. Áttesszük egy hőálló edénybe, és 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük. Ha jól át szeretnénk sütni, 8 percig hagyjuk a sütőben.
A serpenyőből kiöntjük a zsírt, csak ½ evőkanálnyit hagyunk benne és visszatesszük a tűzhelyre.. Beleöntjük a whiskyt, közepesen erős lángon hagyjuk, hogy elpárologjon az alkohol és a leragadt kis húsdarabok feloldódjanak, majd hozzáadjuk a narancslevet, mézet, szegfűborsot és addig forraljuk, amíg besűrűsödik és legalább a felére redukálódik. Tálaláskor a mártást a felszeletelt kacsamellre locsoljuk.

Extrák

Piríts Rám! – Leég a kezem!

Ha nem megy a feladat, akkor legyen egy rántotta és lehet hazamenni…

Piríts Rám! – Ez így nem jó!

A tekerés nehéz műfaj…

Piríts Rám! – Fizikai korlátok

Hiába kellene egyszerre több dolgot csinálni, ha egyszerűen nem megy…

KIMARADT JELENET: Igen, géppel kell verni!

Egyre nagyobb a tét, ahogy a feszültség is.

Piríts Rám! – ROZÉ KACSA, RÉPÁS-TÖKÖS DIÓS CSILIVEL TÖLTÖTT KELLEVÉL, SÁRGARÉPÁS SÜTŐTÖKÖS PÜRÉVEL, ÉS CSOKIGANACHE BABAPISKÓTÁVAL, MÁLNASZÓSSZAL

Referenciafőzés a 12. epizódból

KIMARADT JELENET: Ne a szomszédunkat nézd!

A koncentráció alapvető kell, hogy legyen.

KIMARADT JELENET: Megy az idő!

Péter kérdez, párja visszakérdez, a töltelék meg csak vár.

KIMARADT JELENET: Úristen!

Étvágygerjesztő lett…

Epizódban szereplő párosok

Sena Dagadu
Élő Márton

Sena Dagadu ghánai származású énekesnő, az ország egyik legnépszerűbb reggae-dancehall zenekarának, az Irie Maffiának énekesnője. Több szólólemezt is kiadott, egzotikus hangja miatt könnyen felismerhető. Marci zenész, zenei producer-szintén a zenekar tagja-zenei vezetője.

Somfai Péter
Somfai Kriszti

Somfai Péter Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, olimpiai bronzérmes magyar párbajtőrvívó, vívó szakedző, brand manager. Kriszti erőnléti és vívás utánpótlás edző.

Sipos Tamás
Sipos-Szalai Linda

Sipos Tamás az Irigy Hónaljmirigy egyik énekese továbbá a Sing-Sing zenekar frontembere. Rengeteg műsorban megfordult már, mindenki ismeri. Linda vállalkozó, még nem szerepelt korábban.