Buci, buci tarka
A gasztropárbaj-ellenfeleknek a továbbjutásért vegaburgert kell készíteniük, méghozzá házi bucival.
Buci, buci tarka
A gasztropárbaj-ellenfeleknek a továbbjutásért vegaburgert kell készíteniük, méghozzá házi bucival.
Receptek
![](https://piritsram.hu/wp-content/uploads/2021/10/10_vegaburger_2-scaled.jpg)
VEGABURGER SÜLT ÉDESBURGONYÁVAL, HÁZI BUCIVAL
A bucihoz a lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, közepébe mélyedést alakítunk ki és hozzáadjuk a vizet és az élesztőt. 10 percig pihentetjük, majd a többi alapanyag hozzáadása után kézzel ruganyos tésztát dagasztunk. 8 kis golyót formázunk a tésztából. Letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A bucikat sütőpapírral leterített tepsire tesszük.
Sütés előtt összekeverjük a risztejet a rizssziruppal és a mustárral, ezzel megkenjük a bucikat, majd mákkal is megszórjuk. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
A pogácsához a chia magot 4 ek vízzel elkeverjük és 15 percre félretesszük.
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk és 1 ek olajon puhára pároljuk, majd kissé lepirítjuk. Kiszedjük a serpenyőből, áttesszük egy keverőtálba, majd a serpenyőben alaposan lepirítjuk lepirítjuk a finomra vágott gombát. Ezt is a keverőtálba tesszük. A serpenyőben kissé megpirítjuk a diót, majd durvára vágjuk és a tálba tesszük.
A bulgurt lobogó sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és a a keverőtálba tesszük a megpuhult chiával, a chiliszósszal, gránátalma sziruppal és a fűszerekkel. Az egészet összekeverjük, majd a masszához adjuk a lecsepegtetett és villával összetört babot és a finomra vágott zöldfűszereket is. Az egészet jól összedolgozzuk, 8 egyforma részre osztjuk, megformázzuk a pogácsákat és a serpenyőben, 1-2 ek olajon mindkét oldalukon pirosra sütjük őket.
A majonézhez a hozzávalókat magas falú edénybe tesszük és botmixerrel krémesre dolgozzuk. Eleinte nem emeljük fel a mixert, csak akkor mozgatjuk, amikor az emulzió kialakult. A majonéz feléhez 1 lime firssen facsart levét és 1 ek csili szószt keverünk.
A burger összeállításához kettévágjuk a bucit, megkenjük vékonyan majonézzel, majd mindegyik buciba teszünk egy marék salátát, paradicsom szeleteket, egy pogácsát, és 1 ek csilis majonézt.
Az édesburgonyát hasábokra vágjuk, kukorica darába forgatjuk és 170 fokos olajban ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük és megsózzuk. Azonnal tálaljuk.
A bucihoz: | |
55 dkg | liszt |
3,5 dl | langyos víz |
7 g | porélesztő |
2 evőkanál | étolaj |
1 db | tojás |
2 evőkanál | rizsszirup |
1,5 teáskanál | só |
A kenéshez: | |
3 evőkanál | rizstej |
2 teáskanál | rizsszirup |
1 teáskanál | mustár |
2 evőkanál | mák a szóráshoz |
A pogácsához: | |
1 evőkanál | chia mag |
4 evőkanál | hideg víz |
1 db | hagyma |
1 evőkanál | étolaj |
12 dkg | ????? |
15 dkg | gomba (jó ha van benne shitake is) |
1 teáskanál | chiliszósz |
2 teáskanál | só |
1 teáskanál | frissen őrölt bors |
12 dkg | dió |
2 konzerv | vörös bab |
1 kis csokor | petrezselyem |
1 kis csokor | metélőhagyma |
1 evőkanál | gránátalmaszirup |
+ olaj a sütéshez | |
Az összeállításhoz: | |
saláta | |
paradicsom | |
A körethez: | |
2 db | édesburgonya |
1 evőkanál | kukoricadara |
só | |
olaj a sütéshez | |
A vegán majonézhez: | |
2,5 dl | étolaj |
1,25 dl | cukrozatlan szójatej |
2 teáskanál | citromlé vagy almaecet |
½ teáskanál | só |
1 db | lime |
1 evőkanál | chili szósz |
A bucihoz: | |
55 dkg | liszt |
3,5 dl | langyos víz |
7 g | porélesztő |
2 evőkanál | étolaj |
1 db | tojás |
2 evőkanál | rizsszirup |
1,5 teáskanál | só |
A kenéshez: | |
3 evőkanál | rizstej |
2 teáskanál | rizsszirup |
1 teáskanál | mustár |
2 evőkanál | mák a szóráshoz |
A pogácsához: | |
1 evőkanál | chia mag |
4 evőkanál | hideg víz |
1 db | hagyma |
1 evőkanál | étolaj |
12 dkg | ????? |
15 dkg | gomba (jó ha van benne shitake is) |
1 teáskanál | chiliszósz |
2 teáskanál | só |
1 teáskanál | frissen őrölt bors |
12 dkg | dió |
2 konzerv | vörös bab |
1 kis csokor | petrezselyem |
1 kis csokor | metélőhagyma |
1 evőkanál | gránátalmaszirup |
+ olaj a sütéshez | |
Az összeállításhoz: | |
saláta | |
paradicsom | |
A körethez: | |
2 db | édesburgonya |
1 evőkanál | kukoricadara |
só | |
olaj a sütéshez | |
A vegán majonézhez: | |
2,5 dl | étolaj |
1,25 dl | cukrozatlan szójatej |
2 teáskanál | citromlé vagy almaecet |
½ teáskanál | só |
1 db | lime |
1 evőkanál | chili szósz |
A bucihoz a lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, közepébe mélyedést alakítunk ki és hozzáadjuk a vizet és az élesztőt. 10 percig pihentetjük, majd a többi alapanyag hozzáadása után kézzel ruganyos tésztát dagasztunk. 8 kis golyót formázunk a tésztából. Letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A bucikat sütőpapírral leterített tepsire tesszük.
Sütés előtt összekeverjük a risztejet a rizssziruppal és a mustárral, ezzel megkenjük a bucikat, majd mákkal is megszórjuk. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
A pogácsához a chia magot 4 ek vízzel elkeverjük és 15 percre félretesszük.
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk és 1 ek olajon puhára pároljuk, majd kissé lepirítjuk. Kiszedjük a serpenyőből, áttesszük egy keverőtálba, majd a serpenyőben alaposan lepirítjuk lepirítjuk a finomra vágott gombát. Ezt is a keverőtálba tesszük. A serpenyőben kissé megpirítjuk a diót, majd durvára vágjuk és a tálba tesszük.
A bulgurt lobogó sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és a a keverőtálba tesszük a megpuhult chiával, a chiliszósszal, gránátalma sziruppal és a fűszerekkel. Az egészet összekeverjük, majd a masszához adjuk a lecsepegtetett és villával összetört babot és a finomra vágott zöldfűszereket is. Az egészet jól összedolgozzuk, 8 egyforma részre osztjuk, megformázzuk a pogácsákat és a serpenyőben, 1-2 ek olajon mindkét oldalukon pirosra sütjük őket.
A majonézhez a hozzávalókat magas falú edénybe tesszük és botmixerrel krémesre dolgozzuk. Eleinte nem emeljük fel a mixert, csak akkor mozgatjuk, amikor az emulzió kialakult. A majonéz feléhez 1 lime firssen facsart levét és 1 ek csili szószt keverünk.
A burger összeállításához kettévágjuk a bucit, megkenjük vékonyan majonézzel, majd mindegyik buciba teszünk egy marék salátát, paradicsom szeleteket, egy pogácsát, és 1 ek csilis majonézt.
Az édesburgonyát hasábokra vágjuk, kukorica darába forgatjuk és 170 fokos olajban ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük és megsózzuk. Azonnal tálaljuk.
Extrák
Epizódban szereplő párosok
![](https://piritsram.hu/wp-content/uploads/2021/10/Peller-749x1024.jpg)
Peller Anna
Lukács Miklós
Peller Anna színész, műsorvezető, szinkronszínész, énekesnő. Számos filmben-sorozatban és színházi darabban láthattuk. 3 éven keresztül A „Reggeli „ műsorvezetőjeként láthattuk Annát és Mikit. 2016-ban megnyerték a Nyerő Páros című realityműsort.
![](https://piritsram.hu/wp-content/uploads/2021/10/Sipos-790x1024.jpg)
Sipos Tamás
Sipos-Szalai Linda
Sipos Tamás az Irigy Hónaljmirigy egyik énekese továbbá a Sing-Sing zenekar frontembere. Rengeteg műsorban megfordult már, mindenki ismeri. Linda vállalkozó, még nem szerepelt korábban.