Buci, buci tarka

A gasztropárbaj-ellenfeleknek a továbbjutásért vegaburgert kell készíteniük, méghozzá házi bucival.

Buci, buci tarka

A gasztropárbaj-ellenfeleknek a továbbjutásért vegaburgert kell készíteniük, méghozzá házi bucival.

Receptek

VEGABURGER SÜLT ÉDESBURGONYÁVAL, HÁZI BUCIVAL

A bucihoz a lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, közepébe mélyedést alakítunk ki és hozzáadjuk a vizet és az élesztőt. 10 percig pihentetjük, majd a többi alapanyag hozzáadása után kézzel ruganyos tésztát dagasztunk. 8 kis golyót formázunk a tésztából. Letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A bucikat sütőpapírral leterített tepsire tesszük.
Sütés előtt összekeverjük a risztejet a rizssziruppal és a mustárral, ezzel megkenjük a bucikat, majd mákkal is megszórjuk. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
A pogácsához a chia magot 4 ek vízzel elkeverjük és 15 percre félretesszük.
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk és 1 ek olajon puhára pároljuk, majd kissé lepirítjuk. Kiszedjük a serpenyőből, áttesszük egy keverőtálba, majd a serpenyőben alaposan lepirítjuk lepirítjuk a finomra vágott gombát. Ezt is a keverőtálba tesszük. A serpenyőben kissé megpirítjuk a diót, majd durvára vágjuk és a tálba tesszük.
A bulgurt lobogó sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és a a keverőtálba tesszük a megpuhult chiával, a chiliszósszal, gránátalma sziruppal és a fűszerekkel. Az egészet összekeverjük, majd a masszához adjuk a lecsepegtetett és villával összetört babot és a finomra vágott zöldfűszereket is. Az egészet jól összedolgozzuk, 8 egyforma részre osztjuk, megformázzuk a pogácsákat és a serpenyőben, 1-2 ek olajon mindkét oldalukon pirosra sütjük őket.
A majonézhez a hozzávalókat magas falú edénybe tesszük és botmixerrel krémesre dolgozzuk. Eleinte nem emeljük fel a mixert, csak akkor mozgatjuk, amikor az emulzió kialakult. A majonéz feléhez 1 lime firssen facsart levét és 1 ek csili szószt keverünk.
A burger összeállításához kettévágjuk a bucit, megkenjük vékonyan majonézzel, majd mindegyik buciba teszünk egy marék salátát, paradicsom szeleteket, egy pogácsát, és 1 ek csilis majonézt.
Az édesburgonyát hasábokra vágjuk, kukorica darába forgatjuk és 170 fokos olajban ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük és megsózzuk. Azonnal tálaljuk.

A bucihoz:
55 dkg liszt
3,5 dl langyos víz
7 g porélesztő
2 evőkanál étolaj
1 db tojás
2 evőkanál rizsszirup
1,5 teáskanál
A kenéshez:
3 evőkanál rizstej
2 teáskanál rizsszirup
1 teáskanál mustár
2 evőkanál mák a szóráshoz
A pogácsához:
1 evőkanál chia mag
4 evőkanál hideg víz
1 db hagyma
1 evőkanál étolaj
12 dkg ?????
15 dkg gomba (jó ha van benne shitake is)
1 teáskanál chiliszósz
2 teáskanál
1 teáskanál frissen őrölt bors
12 dkg dió
2 konzerv vörös bab
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor metélőhagyma
1 evőkanál gránátalmaszirup
+ olaj a sütéshez
Az összeállításhoz:
saláta
paradicsom
A körethez:
2 db édesburgonya
1 evőkanál kukoricadara
olaj a sütéshez
A vegán majonézhez:
2,5 dl étolaj
1,25 dl cukrozatlan szójatej
2 teáskanál citromlé vagy almaecet
½ teáskanál
1 db lime
1 evőkanál chili szósz
A bucihoz:
55 dkg liszt
3,5 dl langyos víz
7 g porélesztő
2 evőkanál étolaj
1 db tojás
2 evőkanál rizsszirup
1,5 teáskanál
A kenéshez:
3 evőkanál rizstej
2 teáskanál rizsszirup
1 teáskanál mustár
2 evőkanál mák a szóráshoz
A pogácsához:
1 evőkanál chia mag
4 evőkanál hideg víz
1 db hagyma
1 evőkanál étolaj
12 dkg ?????
15 dkg gomba (jó ha van benne shitake is)
1 teáskanál chiliszósz
2 teáskanál
1 teáskanál frissen őrölt bors
12 dkg dió
2 konzerv vörös bab
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor metélőhagyma
1 evőkanál gránátalmaszirup
+ olaj a sütéshez
Az összeállításhoz:
saláta
paradicsom
A körethez:
2 db édesburgonya
1 evőkanál kukoricadara
olaj a sütéshez
A vegán majonézhez:
2,5 dl étolaj
1,25 dl cukrozatlan szójatej
2 teáskanál citromlé vagy almaecet
½ teáskanál
1 db lime
1 evőkanál chili szósz

A bucihoz a lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, közepébe mélyedést alakítunk ki és hozzáadjuk a vizet és az élesztőt. 10 percig pihentetjük, majd a többi alapanyag hozzáadása után kézzel ruganyos tésztát dagasztunk. 8 kis golyót formázunk a tésztából. Letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A bucikat sütőpapírral leterített tepsire tesszük.
Sütés előtt összekeverjük a risztejet a rizssziruppal és a mustárral, ezzel megkenjük a bucikat, majd mákkal is megszórjuk. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
A pogácsához a chia magot 4 ek vízzel elkeverjük és 15 percre félretesszük.
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk és 1 ek olajon puhára pároljuk, majd kissé lepirítjuk. Kiszedjük a serpenyőből, áttesszük egy keverőtálba, majd a serpenyőben alaposan lepirítjuk lepirítjuk a finomra vágott gombát. Ezt is a keverőtálba tesszük. A serpenyőben kissé megpirítjuk a diót, majd durvára vágjuk és a tálba tesszük.
A bulgurt lobogó sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és a a keverőtálba tesszük a megpuhult chiával, a chiliszósszal, gránátalma sziruppal és a fűszerekkel. Az egészet összekeverjük, majd a masszához adjuk a lecsepegtetett és villával összetört babot és a finomra vágott zöldfűszereket is. Az egészet jól összedolgozzuk, 8 egyforma részre osztjuk, megformázzuk a pogácsákat és a serpenyőben, 1-2 ek olajon mindkét oldalukon pirosra sütjük őket.
A majonézhez a hozzávalókat magas falú edénybe tesszük és botmixerrel krémesre dolgozzuk. Eleinte nem emeljük fel a mixert, csak akkor mozgatjuk, amikor az emulzió kialakult. A majonéz feléhez 1 lime firssen facsart levét és 1 ek csili szószt keverünk.
A burger összeállításához kettévágjuk a bucit, megkenjük vékonyan majonézzel, majd mindegyik buciba teszünk egy marék salátát, paradicsom szeleteket, egy pogácsát, és 1 ek csilis majonézt.
Az édesburgonyát hasábokra vágjuk, kukorica darába forgatjuk és 170 fokos olajban ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük és megsózzuk. Azonnal tálaljuk.

Extrák

Piríts Rám! – VEGABURGER SÜLT ÉDESBURGONYÁVAL, HÁZI BUCIVAL

Referenciafőzés a 10. epizódból

Piríts Rám! – Kijön a lópikula

Miki annyira elfoglalt a sziruppal, hogy a bulgur közben önálló életre kel.

Piríts Rám! – Akkor ez most főzés vagy labdajáték?

Tomi és Miki remekül szórakoznak a konyhában.

Piríts Rám! – Na de mitől áll össze?

Upsz, kimaradt egy fontos hozzávaló!

Piríts Rám! – Tűz van, babám!

Ég a hagyma? Vagy a bulgur? Vagy nem is?

KIMARADT JELENET: Approximatíve

Vajon mennyi az annyi?

KIMARADT JELENET: Nem bírom idegekkel!

Linda feszült lett, Tomit pedig megpróbálják kizökkenteni.

KIMARADT JELENET: Mantra

Anna pozitív gondolatokkal próbál Mikire hatni, hátha úgy jobban megy a főzés.

KIMARADT JELENET: Teáskanál

Néha olyan is belehuppan a tálba, aminek nem kéne…

Epizódban szereplő párosok

Peller Anna
Lukács Miklós

Peller Anna színész, műsorvezető, szinkronszínész, énekesnő. Számos filmben-sorozatban és színházi darabban láthattuk. 3 éven keresztül A „Reggeli „ műsorvezetőjeként láthattuk Annát és Mikit. 2016-ban megnyerték a Nyerő Páros című realityműsort.

Sipos Tamás
Sipos-Szalai Linda

Sipos Tamás az Irigy Hónaljmirigy egyik énekese továbbá a Sing-Sing zenekar frontembere. Rengeteg műsorban megfordult már, mindenki ismeri. Linda vállalkozó, még nem szerepelt korábban.