Buci, buci tarka
A gasztropárbaj-ellenfeleknek a továbbjutásért vegaburgert kell készíteniük, méghozzá házi bucival.
Buci, buci tarka
A gasztropárbaj-ellenfeleknek a továbbjutásért vegaburgert kell készíteniük, méghozzá házi bucival.
Receptek
VEGABURGER SÜLT ÉDESBURGONYÁVAL, HÁZI BUCIVAL
A bucihoz a lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, közepébe mélyedést alakítunk ki és hozzáadjuk a vizet és az élesztőt. 10 percig pihentetjük, majd a többi alapanyag hozzáadása után kézzel ruganyos tésztát dagasztunk. 8 kis golyót formázunk a tésztából. Letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A bucikat sütőpapírral leterített tepsire tesszük.
Sütés előtt összekeverjük a risztejet a rizssziruppal és a mustárral, ezzel megkenjük a bucikat, majd mákkal is megszórjuk. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
A pogácsához a chia magot 4 ek vízzel elkeverjük és 15 percre félretesszük.
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk és 1 ek olajon puhára pároljuk, majd kissé lepirítjuk. Kiszedjük a serpenyőből, áttesszük egy keverőtálba, majd a serpenyőben alaposan lepirítjuk lepirítjuk a finomra vágott gombát. Ezt is a keverőtálba tesszük. A serpenyőben kissé megpirítjuk a diót, majd durvára vágjuk és a tálba tesszük.
A bulgurt lobogó sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és a a keverőtálba tesszük a megpuhult chiával, a chiliszósszal, gránátalma sziruppal és a fűszerekkel. Az egészet összekeverjük, majd a masszához adjuk a lecsepegtetett és villával összetört babot és a finomra vágott zöldfűszereket is. Az egészet jól összedolgozzuk, 8 egyforma részre osztjuk, megformázzuk a pogácsákat és a serpenyőben, 1-2 ek olajon mindkét oldalukon pirosra sütjük őket.
A majonézhez a hozzávalókat magas falú edénybe tesszük és botmixerrel krémesre dolgozzuk. Eleinte nem emeljük fel a mixert, csak akkor mozgatjuk, amikor az emulzió kialakult. A majonéz feléhez 1 lime firssen facsart levét és 1 ek csili szószt keverünk.
A burger összeállításához kettévágjuk a bucit, megkenjük vékonyan majonézzel, majd mindegyik buciba teszünk egy marék salátát, paradicsom szeleteket, egy pogácsát, és 1 ek csilis majonézt.
Az édesburgonyát hasábokra vágjuk, kukorica darába forgatjuk és 170 fokos olajban ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük és megsózzuk. Azonnal tálaljuk.
A bucihoz: | |
55 dkg | liszt |
3,5 dl | langyos víz |
7 g | porélesztő |
2 evőkanál | étolaj |
1 db | tojás |
2 evőkanál | rizsszirup |
1,5 teáskanál | só |
A kenéshez: | |
3 evőkanál | rizstej |
2 teáskanál | rizsszirup |
1 teáskanál | mustár |
2 evőkanál | mák a szóráshoz |
A pogácsához: | |
1 evőkanál | chia mag |
4 evőkanál | hideg víz |
1 db | hagyma |
1 evőkanál | étolaj |
12 dkg | ????? |
15 dkg | gomba (jó ha van benne shitake is) |
1 teáskanál | chiliszósz |
2 teáskanál | só |
1 teáskanál | frissen őrölt bors |
12 dkg | dió |
2 konzerv | vörös bab |
1 kis csokor | petrezselyem |
1 kis csokor | metélőhagyma |
1 evőkanál | gránátalmaszirup |
+ olaj a sütéshez | |
Az összeállításhoz: | |
saláta | |
paradicsom | |
A körethez: | |
2 db | édesburgonya |
1 evőkanál | kukoricadara |
só | |
olaj a sütéshez | |
A vegán majonézhez: | |
2,5 dl | étolaj |
1,25 dl | cukrozatlan szójatej |
2 teáskanál | citromlé vagy almaecet |
½ teáskanál | só |
1 db | lime |
1 evőkanál | chili szósz |
A bucihoz: | |
55 dkg | liszt |
3,5 dl | langyos víz |
7 g | porélesztő |
2 evőkanál | étolaj |
1 db | tojás |
2 evőkanál | rizsszirup |
1,5 teáskanál | só |
A kenéshez: | |
3 evőkanál | rizstej |
2 teáskanál | rizsszirup |
1 teáskanál | mustár |
2 evőkanál | mák a szóráshoz |
A pogácsához: | |
1 evőkanál | chia mag |
4 evőkanál | hideg víz |
1 db | hagyma |
1 evőkanál | étolaj |
12 dkg | ????? |
15 dkg | gomba (jó ha van benne shitake is) |
1 teáskanál | chiliszósz |
2 teáskanál | só |
1 teáskanál | frissen őrölt bors |
12 dkg | dió |
2 konzerv | vörös bab |
1 kis csokor | petrezselyem |
1 kis csokor | metélőhagyma |
1 evőkanál | gránátalmaszirup |
+ olaj a sütéshez | |
Az összeállításhoz: | |
saláta | |
paradicsom | |
A körethez: | |
2 db | édesburgonya |
1 evőkanál | kukoricadara |
só | |
olaj a sütéshez | |
A vegán majonézhez: | |
2,5 dl | étolaj |
1,25 dl | cukrozatlan szójatej |
2 teáskanál | citromlé vagy almaecet |
½ teáskanál | só |
1 db | lime |
1 evőkanál | chili szósz |
A bucihoz a lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, közepébe mélyedést alakítunk ki és hozzáadjuk a vizet és az élesztőt. 10 percig pihentetjük, majd a többi alapanyag hozzáadása után kézzel ruganyos tésztát dagasztunk. 8 kis golyót formázunk a tésztából. Letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A bucikat sütőpapírral leterített tepsire tesszük.
Sütés előtt összekeverjük a risztejet a rizssziruppal és a mustárral, ezzel megkenjük a bucikat, majd mákkal is megszórjuk. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
A pogácsához a chia magot 4 ek vízzel elkeverjük és 15 percre félretesszük.
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk és 1 ek olajon puhára pároljuk, majd kissé lepirítjuk. Kiszedjük a serpenyőből, áttesszük egy keverőtálba, majd a serpenyőben alaposan lepirítjuk lepirítjuk a finomra vágott gombát. Ezt is a keverőtálba tesszük. A serpenyőben kissé megpirítjuk a diót, majd durvára vágjuk és a tálba tesszük.
A bulgurt lobogó sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és a a keverőtálba tesszük a megpuhult chiával, a chiliszósszal, gránátalma sziruppal és a fűszerekkel. Az egészet összekeverjük, majd a masszához adjuk a lecsepegtetett és villával összetört babot és a finomra vágott zöldfűszereket is. Az egészet jól összedolgozzuk, 8 egyforma részre osztjuk, megformázzuk a pogácsákat és a serpenyőben, 1-2 ek olajon mindkét oldalukon pirosra sütjük őket.
A majonézhez a hozzávalókat magas falú edénybe tesszük és botmixerrel krémesre dolgozzuk. Eleinte nem emeljük fel a mixert, csak akkor mozgatjuk, amikor az emulzió kialakult. A majonéz feléhez 1 lime firssen facsart levét és 1 ek csili szószt keverünk.
A burger összeállításához kettévágjuk a bucit, megkenjük vékonyan majonézzel, majd mindegyik buciba teszünk egy marék salátát, paradicsom szeleteket, egy pogácsát, és 1 ek csilis majonézt.
Az édesburgonyát hasábokra vágjuk, kukorica darába forgatjuk és 170 fokos olajban ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük és megsózzuk. Azonnal tálaljuk.
Extrák
Epizódban szereplő párosok
Peller Anna
Lukács Miklós
Peller Anna színész, műsorvezető, szinkronszínész, énekesnő. Számos filmben-sorozatban és színházi darabban láthattuk. 3 éven keresztül A „Reggeli „ műsorvezetőjeként láthattuk Annát és Mikit. 2016-ban megnyerték a Nyerő Páros című realityműsort.
Sipos Tamás
Sipos-Szalai Linda
Sipos Tamás az Irigy Hónaljmirigy egyik énekese továbbá a Sing-Sing zenekar frontembere. Rengeteg műsorban megfordult már, mindenki ismeri. Linda vállalkozó, még nem szerepelt korábban.